Herman Goossens, hoogleraar medische microbiologie aan de UAntwerpen, waarschuwt in een opiniestuk in De Standaard voor de nieuwe Britse mutatie van het coronavirus ‘B.1.1.7’. In Nederland roept minister van Volksgezondheid De Jonge woensdag  het Outbreak Management Team samen.

“De zeer ernstige dreiging met de Engelse variant slaagt er blijkbaar niet in ons nu wakker te schudden”, waarschuwt de professor. “Een ezel stoot zich toch geen tweemaal aan dezelfde steen?”

“Maar waar ik me het meeste zorgen over maak, en ook mijn Britse collega’s, is het hoog aantal besmettingen bij kinderen”, gaat Goossens verder.

De microbioloog zegt wel dat de bewijzen “flinterdun zijn dat deze variant zich makkelijker verspreidt bij kinderen”. Toch moeten we er rekening mee houden. “Als dat zo is, zijn de gevolgen dramatisch, en zullen scholen maanden dicht moeten blijven”, vreest hij.

Professor Herman Goossens toont zich in zijn opiniestuk vooral verbaasd over de zeer lauwe reacties op de mutatie. “Het verbaast me hoe licht sommigen over de dreiging van deze nieuwe variant gaan. Het verbaast me dat men in de media de nadruk legt op het feit dat deze variant minder agressief is. Dat is naast de kwestie. Als deze variant besmettelijker is kunnen de gevolgen nog dramatischer zijn: een derde golf die nog groter is.”

Britse variant verspreidt zich in Nederland als een inktvlek: Outbreak Management Team vergadert woensdag

De Britse variant van het coronavirus verspreidt zich in Nederland als een inktvlek. De ’Britse coronavirusvariant’ is tot nu toe bij elf personen in Nederland gevonden, meldt het RIVM. Het is aangetroffen bij vijf personen in de regio Amsterdam, bij vijf personen in de regio Rotterdam en bij één persoon in de regio Nijmegen. Het OMT komt woensdag bij elkaar om zich te buigen over de stand van zaken van de epidemie, schrijft coronaminister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer. Het team zal dan ook de elf vastgestelde gevallen van de ’Britse variant’ van het coronavirus in Nederland bespreken.

De Jonge schrijft dat „nog veel onbekend” is over deze variant en hoe besmettelijk die is. Daarom wordt nu onderzoek gedaan naar de verspreiding van het virus in Nederland. „In de loop van deze en volgende week” worden honderden monsters uit alle regio’s onderzocht.

De onrust begon eerder deze maand, toen het aantal besmettingen en sterfgevallen in Zuid-Engeland opeens leek toe te nemen. De variant leek een bevestiging van wat al langer is gevreesd: dat een samenspel van mutatie het virus niet zwakker maakt maar juist moeilijker te bestrijden.

Behalve de Britse mutant dook ook een Zuid-Afrikaanse coronaversie op, die vergelijkbare mutaties had ondergaan als de Britse variant.

Onderzoekers Imperial College London vermoeden dat het Britse virus kinderen beter besmet

Intussen duikt de Britse variant al op in België, Nederland, Canada, Frankrijk, Japan, Spanje en Noorwegen, Duitsland, Denemarken, Libanon, Australië en Singapore. 

De Britse variant is wellicht niet dodelijker maar de besmettelijkheid ligt naar schatting 56 procent hoger, volgens het Center for Mathematical Modeling of Infectious Diseases in Londen. En dat is een veel ernstiger probleem dan mortaliteit. Omwille van de exponentiële groei kan het aantal slachtoffers toch veel hoger uitvallen. Meer mensen zouden dan tegelijk ziek zijn en de druk op het zorgsysteem wordt groter.

Onderzoekers van het Imperial College London denken dat het Britse virus beter is in het besmetten van kinderen, zodat die net zo makkelijk ziek worden of overdragen als volwassenen. Dat is dus precies waar Herman Goossens voor waarschuwt in zijn column.

Groepsimmuniteit wellicht pas bereikt als minstens 90% van de bevolking gevaccineerd is

Over de werkzaamheid van de vaccins hoeven we ons minder zorgen te maken. Viroloog Kristian Andersen van Scripps Research Institute vermoedt dat de Britse variant mogelijk wel beter is in het ontwijken van immuunreacties, waardoor het immuunsysteem ze mogelijk minder snel herkent. Maar dat betekent niet dat het vaccin niet werkzaam is of nutteloos zou zijn. Wel is het waarschijnlijk dat men de hoge effectiviteit (>90%) van de vaccins enigszins zal moeten terugschroeven.

Volgens de Amerikaanse dr. Fauci betekent dit vooral dat men meer mensen zal moeten vaccineren om groepsimmuniteit te bekomen. Eerste schatte men dat percentage op zo’n 60 tot 70 procent, nu zou tot 90 procent van de bevolking zich moet laten inenten. 

Dat vergt een goede communicatie van de overheid om het vertrouwen in het vaccin te vergroten. De vraag is of men door het lanceren van wilde ideeën over het vaccineren met slechts één dosis per persoon in plaats van twee helpt om dit vertrouwen op te bouwen, dan wel of men het draagvlak dat al onder druk staat niet volledig ondergraaft.