Hackers hebben documenten gelekt waarin te zien is hoe het communistische regime in Peking de coronacrisis censureert. China houdt bewust informatie achter. Daarnaast probeert de overheid ook al het nieuws te controleren. Dat melden onder andere The New York Times, The Jerusalem Post en ProPublica. De Chinese censuur gaat zeer ver.

De hackers noemen zichzelf de Chinese Communist Party Unmasked. Hun doel is simpel: de geheimen van de Chinese overheid aan het licht brengen. Daarom publiceerden ze een resem aan documenten die daarna werden geanalyseerd door ProPublica en The New York Times. Eerst werd onderzocht of de documenten niet vervalst waren, maar al snel werd hun echtheid bevestigd.

Censuur in China begon al in januari

Het gaat over meer dan 3.200 overheidsbevelen en 1.800 documenten van de Chinese internetadministratie (CAC). Daarnaast werden ook documenten vrijgegeven van de Urun Big Data Services, een Chinees bedrijf dat software produceert die de overheid gebruikt om online discussies te monitoren.

Volgens de documenten begon de censuur al meteen in januari. Enkele weken later werden alle artikels, posts en reacties gecensureerd die beweerden dat China slecht gereageerd heeft op de Covid-19-uitbraak. De dood van de Chinese docter Li Wenliang, die op 7 januari stierf, werd ook geheim gehouden. Li Wenliang was de eerste dokter die aan de alarmbel trok over het virus.

Dood van Wenliang Li

Voor de dood van dokter Wenliang kon de Chinese overheid zeer efficiënt alle informatie over het virus verbergen. Zo zou de overheid mensen hebben betaald om sociale media te overspoelen met onzinposts en partijpropaganda, zouden veiligheidseenheden mensen het zwijgen opgelegd hebben, werden sociale media goed in het oog gehouden…

De massamedia mochten bepaalde woorden niet meer gebruiken. Woorden zoals “dodelijk”, “ongeneesbaar”, fataal”, “lockdown”… werden op een zwarte lijst gezet. Nieuws over negatieve voorvallen mocht niet te veel belicht worden. Daarnaast moest het wat op de achtergrond blijven dat China hulp kreeg van het buitenland.

Censuur medeverantwoordelijke voor pandemie?

Na de dood van Wenliang werd het echter pittig lastig. De reacties op sociale media waren hevig en het werd zeer moeilijk om alles nog bij te houden. Daarnaast werd het duidelijk dat de CAC de dood wat probeerde te begraven. Weibo, een populair platform vergelijkbaar met Twitter, werd daarom overspoeld met berichten waardoor de overheid wel niet anders kon dan tijdelijk te stoppen met de censuur. Propagandisten van de communistische partij wisten uiteindelijk de mensen weer te kalmeren door de sociale media te overspoelen met positieve berichtgeving.

WeChat, de Chinese versie van WhatsApp, ontsnapte ook niet aan de censuur. Zo werd het plots verboden om internationale organisaties te noemen, zoals de Wereldgezondheidsorganisatie, het Rode Kruis… Daarnaast werd het ook verboden om over de Verenigde Staten te praten. De vraag rijst nu of de wereldwijde pandemie had kunnen vermeden worden, had China wel de vrijheid van informatie gegarandeerd. Het is onduidelijk of de censuur de pandemie heeft erger gemaakt.