Brussels minister van Financiën Sven Gatz (Open Vld) wil dat het Brussels Hoofdstedelijk Gewest meer geld krijgt na een nieuwe staatshervorming. Dat schrijft hij in een opiniestuk in De Morgen.

PS-voorzitter Paul Magnette pleitte recent voor het afschaffen van de gemeenschappen. In de plaats daarvoor zouden vier volwaardige gewesten komen: Vlaanderen, Wallonië, Brussel en het Duitstalig gewest. In navolging van de denkoefening van Magnette pleit Gatz voor nieuwe financiering voor Brussel.

Gatz: “Huidige financieringswet onrechtvaardig voor Brussel”

Als de gemeenschappen zouden verdwijnen zou het hoofdstedelijk gewest immers een groot deel van de financiering voor onderwijs, zorg en cultuur mislopen. Gatz wil dat dat geld, zo’n miljard euro per jaar, in Brussel blijft. 

Gatz vindt de huidige financieringswet onrechtvaardig. Vlaamse pendelaars die werken in de hoofdstad worden immers in Vlaanderen belast en niet in Brussel. “Toen die wet in 1980 opgesteld werd, was de personenbelasting de belangrijkste parameter”, klinkt het. “Als we echter naar het bruto binnenlands product kijken, leveren wij met 10 procent van de bevolking wel 20 procent van de welvaart. Dat is toch een argument om een deel van de middelen die in Brussel gegenereerd worden terug te laten vloeien naar de hoofdstad.”

1 REACTIE