Frans minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin kondigt aan dat de komende dagen tientallen moskeeën controle over de vloer zullen krijgen. De moskeeën worden gezien als broeihaarden van extremisme en inspiratie voor terroristische aanslagen. Indien blijkt dat er inderdaad extremisme verspreid wordt, zullen de moskeeën gesloten worden. 

Frankrijk werd de voorbije jaren regelmatig getroffen door islamitisch geïnspireerde terroristische aanslagen. Enkele weken geleden vonden op enkele dagen tijd opnieuw verschillende terreuraanslagen plaats in Frankrijk, zoals de onthoofding van leerkracht Samuel Paty en ook in Nice vielen drie doden bij een aanslag. 

Na die aanslagen kondigde Frankrijk de strijd tegen het islamitisch extremisme aan. Zo werd een moskee in Parijs gesloten en binnenkort zullen waarschijnlijk nog heel wat moskeeën gesloten worden. De komende dagen zullen maar liefst 76 moskeeën die ervan verdacht worden extremistisch gedachtegoed te verspreiden gecontroleerd worden door de Franse veiligheidsdiensten.

Indien blijkt dat de moskeeën inderdaad extremistische boodschappen verspreid hebben, zullen ze gesloten worden. Volgens Franse media zouden al minstens 18 moskeeën daardoor binnenkort de deuren moeten sluiten.