De passage van N-VA-kopstuk Theo Francken in Het Huis op één zorgt voor verontwaardigde reacties bij het Vlaams Belang, nadat hij liet optekenen dat je “het Vlaams Belang racistisch of extreem-rechts” kan noemen. “Ik heb helemaal niet gezegd dat alle VB-kiezers racisten zijn. Ik vind het uitvergroten van deze uitspraak geween en flauw”, reageert Francken.

N-VA-boegbeeld Theo Francken en viroloog Marc Van Ranst draafden deze week samen op in ‘Het Huis‘ van Eric Goens op één. Als de beschuldigingen door Van Ranst van racisme aan het adres de N-VA ter sprake komen, zegt Francken: “Ik vind persoonlijk dat wanneer hij de N-VA racistisch of extreem-rechts noemt, dat ik daar een probleem mee heb. Want dat is niet zo. Over het Vlaams Belang kan je dat zeker zeggen. Want dat is ook zo. Ik vind dat een heel straf verwijt.”

Van Grieken: “Francken zet 800.000 kiezers weg als racisten”

De uitspraak schoot woensdag duidelijk in het verkeerde keelgat bij Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. “Theo ‘samen een meerderheid’ Francken laat weer geen kans liggen om 800.000 kiezers weg te zetten als racisten”, schrijft Van Grieken op Twitter. “Dus om het even duidelijk te stellen: Theo Francken, vindt u het Vlaams Belang een racistische partij?  Ik vraag het voor uw kiezers.” 

Een eerste reactie van Francken maakt nog meer boze reacties los van Vlaams Belang-politici. “Wat een geween vanuit jullie partij al de hele dag zeg”, reageert de voormalige staatssecretaris. “Niks anders te doen?”

Francken: “Natuurlijk zijn niet alle VB-kiezers racisten”

Later op de avond gaf Francken meer toelichting bij de uitspraak. “Ik hoef helemaal geen goed blaadje van Marc Van Ranst, noch van de VRT, noch van het Vlaams Belang”, reageert Francken. “Ik heb helemaal niet gezegd dat alle VB-kiezers racisten zijn. Dat zijn ze natuurlijk niet. Vlaams Belang scoort hoog en veel Vlamingen steunen die partij momenteel.”

“Ik geloof niet in de VB-migratiestop en vele andere radicale oplossingen, die volgens mij niet realistisch zijn”, klinkt het verder. “En ja, ik vind het uitvergroten van deze uitspraak geween en flauw. Als Vlaanderen eruit wil komen zal het mogelijks met Vlaams Belang zijn, maar de manier waarop sommige VB’ers de terechte problemen aankaarten vind ik niet ok. Dat is mijn standpunt.”