Volgens Filip Brusselmans, voorzitter van Vlaams Belang Jongeren (VBJ), is de Vlaamse Jeugdraad “volledig gekaapt door uiterst links”. De nieuwe ‘Vlaamse’ Jeugdraad is verkozen “met nog geen 0,5% van alle stemgerechtigden”, stelt hij in een persbericht. In totaal brachten 4.993 geïnteresseerden hun stem uit. Het Vlaams Parlementslid is streng in zijn oordeel: “De samenstelling is op geen enkele wijze representatief voor onze samenleving.” Vlaams minister van Jeugd, Benjamin Dalle toonde zich van zijn kant tevreden met de opkomst, “die nooit zo hoog is geweest”.

“Dat ze bij de Jeugdraad ‘tevreden’ zijn met die opkomst van 0,5%, is onbegrijpelijk”, aldus Brusselmans. “Men had zelfs een projectmedewerker aangeworven om de populariteit van de verkiezing te vergroten.”

Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) had vooraf de vrees geuit voor een ‘kaping’ van de verkiezingen. “Die vrees bleek heel terecht”, stelt Brusselmans nu. Hij vindt dat er sprake is van “een democratisch deficit” en heeft het over “de bedenkelijke nieuwe samenstelling van de Jeugdraad” die hem zorgen baart.

Filip Brusselmans: “Dat zootje ongeregeld gaat zogezegd de hele Vlaamse Jeugd vertegenwoordigen?”

Dat met de 19-jarige Loredana Cremery, volgens Brusselmans, een lid van de Belgian Youth Against Racism (BYAR) verkozen raakte is een doorn in het oog van de Vlaams Belang Jongeren.

“BYAR is een tak van de extremistische BLM-beweging in Vlaanderen, een bende die in alles racisme ziet en in haar minachting voor de autochtone Vlaming zelfs geen geweld schuwt”, aldus nog Brusselmans. Hij zegt over informatie te beschikken dat “zes van de acht verkozenen openlijk gesteund werden door BYAR”. 

Nazicht van de Facebookpagina van Belgian Youth Against Racism wijst uit dat die organisatie inderdaad een hele reeks stemaanbevelingen deed voor diverse verkozenen, waaronder ook Cremery.

(lees verder onder de screenshot)

Screenshot Facebook BYAR
Bron: Screenshot Facebook BYAR

Volgens Brusselmans is de Vlaamse Jeugdraad vanaf vandaag “niet enkel het zoveelste links hobbyclubje, maar een heus links-radicaal BLM-orgaan”.

“En dat zootje gaat nu zogezegd de hele Vlaamse Jeugd vertegenwoordigen”, foetert hij. Ondanks de 4.993 stemmen raakt volgens Brusselmans geen enkele rechtse kandidaat verkozenDe Vlaams Belang Jongeren eisen dat de minister dringend werk maakt van een kiesprocedure “die naam waardig”.

“Enkel dan valt de Jeugdraad nog uit de linkse klauwen te redden,” besluit hij.

Cremery reageert op haar Facebookpagina met enthousiasme. Ze mocht intussen ook al  reageren bij VRT Radio op haar verkiezing: “Ik ga nog even tijd nodig hebben om dit alles te beseffen, maar ik heb er alleszins heel veel zin in! Vanaf januari 2021 zijn wij als jongeren- en jeugdwerkadviseurs helemaal klaar om de stem van ALLE jongeren te vertegenwoordigen.”

Heisa rond steun van “rechtse kandidaten” VBJ en Jong N-VA

Het is opmerkelijk dat in de Vlaamse Jeugdraad effectief slechts een beperkt aantal “rechtse” kandidaten verkozen zijn. Een maand geleden leek het er even op dat de jongerenorganisaties van VB en N-VA de handen in elkaar hadden geslagen en gezamenlijk vier kandidaten zouden steunen. 

Maar toen VBJ een visual op Facebook plaatste met daarop de ‘gezamenlijke’ kandidaten, door Brusselmans omschreven als ‘de goeie’ eiste Jong N-VA dat de namen van ‘hun’ kandidaten verwijderd zouden worden. Jong N-VA voorzitter Viktor Rooseleer stelde dat het louter uitwisselen van de namen van kandidaten enkel een informele samenwerking betrof.

Ook de coördinator van de Vlaamse Jeugdraad Inge Geerardyn betreurde in De Standaard dat de verkiezingen ‘een speelbal van de politiek’ zouden worden.

De kandidaten ondertekenen overigens vooraf een engagementsverklaring  waarin ze beloven zelf geen financiële middelen in de campagne te steken noch financiële middelen van andere personen of organisaties te aanvaarden.

De Vlaamse Jeugdraad wil dat kandidaten op eigen kracht verkozen zouden raken. Dat politieke partijen campagne voeren is blijkbaar beschouwd als ‘not done’. Dat andere organisaties, zoals BYAR dat doen, lijkt dan weer minder weerstand op te roepen.

Finaal is geen enkele kandidaat van ‘de goei’ verkozen. 

1 REACTIE

  1. Dit toont aan hoe laf(ik weet dat dit een groot woord is) onze Vlaamse regering is. Bij de vorige coup waar rechtse leden van de jeugdraad werden verwijderd hen ik NOOIT enige reactie van de Vlaamse regering gezien(zelfs geen reactie op emails aan Sven Gatz).
    Waarom werd de piste van “jeugdraad is een vertegenwoordiging van de Vlaamse jeugdbewegingen” verlaten? Om dit mogelijk te maken waarschijnlijk.

    Zelfde opmerking als in een vorige post : “wanneer gaat de Vlaamse regering eens stoppen met Vlaams-vijandige organisaties te sponsoren? Dit is ook mijn belastingsgeld.