De familie van de overleden Roald Dahl heeft zich zondag verontschuldigd voor zijn antisemitische commentaren. De Britse schrijver is onder meer bekend van ‘Matilda’ en ‘Sjakie en de chocoladefabriek’.

Roald Dahl stierf in 1990 op 74-jarige leeftijd. In een mededeling op zijn website biedt de familie haar verontschuldigen aan “voor de blijvende en begrijpelijke wonden die geslagen werden door sommige van Dahls uitspraken”. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

In een interview uit 1983 met de ‘New Statesman’ zei Dahl het volgende: “Er is een trek in het Joodse karakter dat vijandigheid uitlokt, misschien komt het wel door een gebrek aan generositeit tegenover niet-Joden. Zelfs een rotzak als Hitler had het niet voor niets op hen gemunt.”

“Deze vooroordelen zijn onbegrijpelijk voor ons en ze staan in sterk contrast met de man die we kenden en de waarden die aan de basis liggen van zijn verhalen”, klinkt het bij de familie van Dahl. “We hopen dat Roald Dahl ons kan helpen herinneren aan de blijvende indruk die woorden maken, zowel toen hij in zijn beste doen was, als toen hij zich van zijn slechtste kant liet kennen.”