Gisteren schreven de grootste Vlaamse media dat het seksfeest-schandaal, waarbij een Hongaars Europarlementslid betrokken was, in de Hongaarse media verzwegen werd. SCEPTR ging op onderzoek en stelde vast dat zowat alle Hongaarse kranten, ook rechtse en regeringsgezinde media, wel degelijk uitgebreid berichtten over het schandaal. 

Eerst even terug naar de feiten zelf. Dinsdag raakte bekend dat in Brussel een illegaal seksfeestje was stilgelegd en dat daarbij ook hooggeplaatste diplomaten en zelfs een Europees Parlementslid aanwezig waren. Het bleek te gaan om József Szájer, lid van de Hongaarse regeringspartij Fidesz. Hij nam ontslag. 

Daags nadien melden de grootste Vlaamse media-kanalen als De Morgen, Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws dat de Hongaarse media het schandaal in de doofpot probeerden te stoppen en niets over het schandaal schreven. “De overheidsgreep op de pers in het EU-land wordt vandaag pijnlijk duidelijk”, klonk het onder meer. Maar dat Hongaarse media niets over het schandaal schrijven, blijkt niet te kloppen.

Onze redactie doorzocht de grootste Hongaarse media, waaronder ook regeringsgezinde en rechtse kranten, en constateerde dat de Hongaarse media wel degelijk uitgebreid berichtte over het seksfeest-schandaal en de betrokkenheid van Hongaars Europarlementslid József Szájer. Klik op de tweet voor een overzicht van de Hongaarse berichtgeving over de feiten:

1 REACTIE

  1. Dat was me ook al opgevallen. Bij het bekend worden van dit schandaal werd de VRT-correspondent in Hongarije opgebeld. Deze meldde al dat dit schandaal groot nieuws was in de Hongaarse pers en veel ophef veroorzaakte. Als je dan ‘s anderendaags leest in bepaalde kranten dat dit schandaal werd verzwegen in de Hongaarse media, dan weet je dat er iets niet klopt. Welke bedoelingen hebben deze Vlaamse kranten om opzettelijk deze leugens te verspreiden en wat mag je nog van deze kranten geloven? Het is trouwens niet de eerste keer dat ik DS en DM op leugens betrap over buitenlands nieuws. Hoog tijd dat Van Quickenborne deze kranten tot de orde roept.