Facebook zal voortaan strenger optreden tegen negatieve berichten over ‘minderheidsgroepen’ als zwarten, moslims en transgenders, maar minder snel ingrijpen bij haat gericht tegen blanken en mannen, dat meldt The Washington Post.

Facebook gebruikt sinds 2019 algoritmes om berichten die ‘haatspraak’ bevatten te verwijderen. Daar kwam echter kritiek op omdat deze algoritmes ‘kleurenblind’ waren en dus toegepast werden op alle haatberichten. Vooral van zwarte activisten kwamen klachten dat ook hun kritiek op blanken soms automatisch werd verwijderd.

‘Worst of the worst’

Facebook had eerder al laten weten dat het de algoritmes had gewijzigd, zonder op de inhoud ervan in te gaan . The Washington Post kreeg een blik achter de schermen van de nieuwe algoritmes. Deze worden het ‘Wow project’ (‘worst of the worst’) genoemd.

Sally Aldous, woordvoerder van Facebook, bevestigt dat er voortaan een onderscheid wordt gemaakt in de haatberichten. “We gaan onze technologie richten op de haatspraak die gebruikers en experten als het ergst beschouwen”, stelt ze. Facebook noemt zwarten en transgenders als voorbeelden van groepen die meer bescherming zullen genieten. In de religieuze sfeer zal strenger opgetreden worden tegen negatieve berichten over moslims en joden, maar niet over christenen.

Facebook zegt dat haatberichten over bijvoorbeeld blanken, Amerikanen of mannen ook nog steeds kunnen worden gerapporteerd, maar dat de algoritmes daar minder gevoelig zullen voor zijn.