Op kerstochtend vond in Nashville een gigantische explosie plaats. Dit is wat we momenteel al weten. Een vrouw was getuige en hoorde de waarschuwingen vanuit het voertuig. De ravage in en rond het gebied van de explosie is compleet. Het is duidelijk dat het gaat om een opzettelijke daad. Maar over de motieven tast men volledig in het duister. Dat melden diverse lokale en internationale media.

In het centrum van Nashville, de hoofdstad van de Amerikaanse staat Tennessee, vernietigde een explosie van een kampeerwagen verschillende appartementsblokken.  vernietigde en door de autoriteiten “opzettelijk” wordt genoemd. 

De politie en de brandweer van Nashville kregen vrijdag omstreeks zes uur ‘s ochtends meldingen van een verdachte camper die geparkeerd stond in de buurt van het AT&T-gebouw, aan Second Avenue en Commerce Street. Onmiddellijk bij aankomst van de politie waren er aanwijzingen dat er een mogelijke explosie zou zijn. Gespecialiseerde diensten kwamen dan ook ter plaatsen.

Bekijk hieronder de beelden en luister hoe een getuige vertelt over de waarschuwingsboodschap. 
(lees verder onder deze tweet)

Waarschuwingsboodschap vanuit de ontplofte kampeerwagen

Vrijdagavond verklaarde het hoofd van de politie John Drake dat het motief voor de explosie onbekend is. Drake kon tijdens de persconferentie ook niet bevestigen of er iemand in de camper zat toen die explodeerde. Wel gingen er op sociale media al snel geruchten dat er “menselijke resten” zouden zijn aangetroffen.  Er was inderdaad sprake dat de politie ter plaatse weefsel heeft gevonden dat mogelijk van menselijke oorsprong kan zijn. Maar verder onderzoek zal dat moeten uitwijzen. 

Agenten en getuigen (zie filmpje) hoorden vanuit de kampeerwagen gedurende geruime tijd een waarschuwingsboodschap: “Evacueer nu. Er zit een bom in dit voertuig” Onmiddellijk na de explosie was er heel wat verwarring en chaos in het centrum van de stad.

Het onderzoek rond de explosie spitst zich toe op een kampeerwagen die sinds vrijdagochtend in de buurt stond. De politie gaf vrijdagmiddag ook een bewakingsfoto (zie foto artikel) van de camper vrij en deed een oproep naar getuigen. 

Volgens de politiediensten is de kampeerwagen na 1 uur ‘s nachts vrijdag voor het eerst opgemerkt in het gebied van Second Avenue North en Commerce Street. Een getuige beschreef aan NewsChannel5 de huiveringwekkende waarschuwingsboodschap die uit de kampeerwagen weergalmde voordat de explosie plaatsvond. 

Binnenstad gesloten, avondklok ingevoerd

Vrijdag zijn alle wegen in het centrum van Nashville afgesloten. De binnenstad ging volledig op slot voor verder onderzoek, tot alles “volledig veilig” is, aldus burgemeester John Cooper van Nashville.

Cooper kondigde vrijdagmiddag ook aan dat hij gouverneur Bill Lee zou aandringen  om een ​​civiele noodtoestand uit te vaardigen op de plaats van de explosie en voor het gebied daaromtrent. Een avondklok is ingevoerd vanaf vrijdag om 16.30 uur tot en met zondag 16.30 uur.

Voorlopig zou er slechts sprake zijn van een drietal gewonden, waaronder een agent. Tot net voor de ontploffing liepen agenten van deur-tot-deur om de omwonenden te evacueren. De kracht van de explosie sloeg een politieman tegen de grond. Drie slachtoffers zijn naar het ziekenhuis gebracht maar zouden niet in levensgevaar zijn. Over de identiteit van de gewonden en de ernst van hun verwondingen is nog niets bekend.

Zes politieagenten die als eerste ter plaatse waren zijn door burgemeester Cooper “helden” genoemd.

De ravage is compleet. Bedrijven zijn zwaar beschadigd, appartementen zijn onbewoonbaar verklaard. Burgemeester Cooper, die vrijdagochtend de schade ging opmeten, zei tijdens een persconferentie dat minstens 41 bedrijven in het gebied zware schade hadden ten gevolge van de explosie.

Cooper kondigde vrijdagmiddag de noodtoestand af. Brandweercommandant William Swann bevestigde dat een gebouw instortte en dat andere gebouwen, in het gebied waar de explosie afging, zware schade hadden opgelopen. 

Het Amerikaanse Rode Kruis opende een opvangcentrum voor mensen die ontheemd waren, zei hij.

AT & T-storing in verband met bombardementen in Nashville

Direct na de explosie was er urenlang een internetstoring in Nashville. De internet- en telefoondiensten van AT&T raakten ernstig verstoord. Gebruikers in het hele land meldden onderbrekingen in de dienstverlening van het bedrijf. Maar de grootste problemen concentreerden zich in het gebied rond Nashville en Midden Tennessee. Een woordvoerder van AT&T bevestigde dat de storing verband hield met de explosie.

Een aantal politiekorpsen van Middle Tennessee waren een tijdlang niet bereikbaar via de alarmnummers. Zelfs Nashville International Airport was gedwongen om vrijdagmiddag tijdelijk vluchten uit het gebied te ontvangen.