“Ik was de ‘rancuneuze ex’ en nog veel grovere seksistische opmerkingen stroomden binnen”

Volgens Vlaardingerbroek was het een bewuste strategische zet van Baudet om hun relatie publiek te maken: “Dat hij op nationale tv zo’n opmerking maakte, heeft alle schijn van een bewuste actie. Waar ik bang voor was, gebeurde: ik was de ’rancuneuze ex’ en nog veel grovere seksistische opmerkingen stroomden binnen.”

Over wat er gezegd is en over de sfeer tijdens het fameuze etentje is Vlaardingerbroek formeel. De avond begon met een ruzie over de muziekkeuze tussen Baudet en Joost Eerdmans. Daarbij zou Baudet met zijn vuist op tafel hebben geslagen en “Dit is míjn partij!”, geschreeuwd hebben. 

Toen Vlaardingerbroek, naar eigen zeggen wilde bemiddelen zou ook zij de volle laag hebben gekregen. Baudet zou zich vervolgens ook tegen haar hebben gekeerd. Vlaardingerbroek zegt ook  Baudet “bleef hameren op bizarre complottheorieën over corona” en merkt op dat Baudet “een verwarde” indruk maakte.

“Ik sta voor klassieke Nederlandse waarde als vrijheid en tolerantie”

De heisa rond antisemitische uitspraken in een whatsappgroepje van de jongerenbeweging was voor Vlaardingerbroek, de druppel te veel. Vlaardingerbroek verwijt Baudet “solistisch optreden”. Nadat etentje wilde hij volgens haar dan ook niet meer intern overleggen.

Ze benadrukt tenslotte ook dat ze niks te maken wil hebben met antisemitisme: “Ik sta voor klassieke Nederlandse waarden als vrijheid en tolerantie, dat staat haaks op fascisme, racisme en antisemitisme. Ik heb me door op te stappen niet voor niets gedistantieerd van de nazi-sympathieën binnen de jongerengroep.”

Politieke ambities heeft Vlaardingerbroek naar eigen zeggen niet meer. Ze is ook niet meer gevraagd door de andere partijleden die opstapten: “Maar ik wil ook zelf even uit de slangenkuil van de politiek. En nee, ik voel me niet gepasseerd. Ik wil graag verder als opiniemaker. En als columnist.”