Europol waarschuwt voor fraude en misbruik met coronavaccins. Omdat de vraag naar het vaccin nu zo groot is, ontstaat er ook een markt voor oplichters. Zo zouden er nu al aanbiedingen circuleren op de sociale media om vaccins te kunnen kopen. Mensen moeten dan te veel betalen en krijgen of niets, of een vervalst vaccin. Zeker dat laatste is levensgevaarlijk.

De Belgische Europol-directeur Catherine De Bolle heeft hierover een waarschuwing gepubliceerd in de kranten van de Duitse Funke-Mediengruppe. Ze waarschuwt dat vervalste vaccins ernstige gevolgen kan hebben voor de gezondheid. Het is daarom ook ten zeerste afgeraden om in te gaan op eender welk online aanbod en alles met de huisarts te bespreken.

Daarnaast zouden vaccins wel eens het doelwit kunnen worden van diefstal. Zo zouden echte vaccins op de zwarte markt verkocht kunnen worden. In de eerste lockdown zouden zo bijvoorbeeld ook maskers het doelwit zijn geweest van dieven en criminelen volgens Bolle. Ze zegt wel dat er een speciale en nauwe samenwerking is tussen de Europese politiediensten om de transporten te beschermen, maar men moet toch op zijn hoede blijven.