De Europese Unie zou een aanbod van het Duitse BioNTech voor de aankoop van 500 miljoen doses van het coronavaccin hebben afgewezen. Dat schrijft het Duitse magazine Der Spiegel op basis van bronnen dichtbij de onderhandelingen. Bovendien lopen de vaccinatiecampagnes in Europese lidstaten vertraging op door getalm bij de ondertekening van contracten.

In november sloot de Europese Commissie een akkoord met Pfizer en BioNTech over de aankoop van 200 miljoen doses, met een optie voor 100 miljoen extra doses.

Volgens Der Spiegel had de Europese Commissie dus meer vaccins kunnen aankopen. De Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn drong daarop aan, maar hij kreeg heel wat tegenstand vanuit onder meer Frankrijk. Omdat de EU ‘maar’ 300 miljoen doses aankocht bij het Franse bedrijf Sanofi, was de aankoop van meer doses bij een Duits bedrijf niet aan de orde.

“Too little, too late”

De Europese Commissie ontkent dat Frankrijk Sanofi beschermd zou hebben. “We geven geen commentaar op de voortgang van de onderhandelingen”, aldus een woordvoerder van Europees Commissaris voor Gezondheid Stella Kyriakides.

Door getalm bij de ondertekening van contracten zou de Europese Unie bovendien te weinig vaccins besteld hebben. Daardoor zullen de vaccinatiecampagnes in Europese lidstaten vertraging oplopen.