Econoom Ivan Van de Cloot betreurt dat de overheid steeds met een beschuldigende vinger naar de burgers wijst om haar eigen falen te verbergen. Dat zegt hij in Het Laatste Nieuws“De overheid focust voortdurend op de groep die de regels niet volgt, maar blijft zelf in gebreke.”

“Mondmaskers, rusthuizen, testing, bron- en contactonderzoek, quarantaine, en nu de vaccinatie. Het zijn allemaal vlakken waarop we zien dat de overheid tekortschiet”, zegt econoom Ivan Van de Cloot in Het Laatste Nieuws.

Volgens Van de Cloot probeert de overheid haar eigen falen onder de mat te vegen door te verwijzen naar de tekortkomingen van de burgers. “Maar dat is een te gemakkelijke uitvlucht”, aldus de econoom.

“Maar het werkt wel goed”, zegt hij. “Want op 11 miljoen Belgen zijn er altijd wel enkelen die zich niet aan de regels houden. Men focust zo op anekdotes en incidenten. Maar in elk land zijn er ontsporingen. Een overheid moet het doen met de burgers die het heeft. Het heeft geen zin om te zagen over die mensen. De burgers zijn de klei waarmee de overheid moet boetseren. Het is goedkoop om die met de vinger te wijzen.”

“Hoe geloofwaardig ben je nog als overheid?”, vraagt Van de Cloot zich af. “Elke dag opnieuw ‘de mensen’ verketteren, terwijl voortdurend nieuwe fouten blijven bovenkomen. En voor die fouten wordt door de overheid eigenlijk dan nog slechts zelden verantwoording afgelegd.”