Op verschillende plaatsen zal tijdens de feestdagen streng gecontroleerd worden op de coronamaatregelen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. De politie in Genk zal met oudjaar zelfs warmtedrones inzetten om te controleren op samenscholingen in de publieke ruimte. Gouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé (CD&V) pleit voor nultolerantie in zijn provincie.

Gouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé roept zijn politiediensten op om nultolerantie te hanteren. “Mensen moeten zich dringend strikt aan de regels houden of we krijgen een derde golf”, klinkt het. “We krijgen nu al signalen dat mensen ondanks de maatregelen plannen maken om met veel mensen samen te komen tijdens de feestdagen. Daar zal de politie in West-Vlaanderen streng op controleren. Wie de regels overtreedt, zal er niet van afkomen met een waarschuwing. De politie zal ook zeer streng handhaven.”

Dedecker: “Decaluwé moet altijd in overdrive gaan”

Decaluwé haalde ook uit naar burgemeester van Middelkerke Jean-Marie Dedecker, die volgens hem te weinig de maatregelen handhaaft. “Wij zijn streng, maar rechtvaardig”, reageert Dedecker in Het Nieuwsblad. “Er is een opbod in strengheid bezig. Alles staat in het teken van de statistieken van uitgeschreven pv’s. In Middelkerke bepaal ik autonoom mijn beleid. Als hij denkt het hier te kunnen overnemen met de federale politie, dat hij het maar probeert. Dat hij een snorretje opplakt en zijn laarzen aantrekt. Decaluwé moet altijd in overdrive gaan.”

Ook elders worden de controles tijdens de feestdagen aangescherpt. Zo pakt de politie CARMA in Genk zelfs uit met heuse warmtedrones om te controleren of er een samenscholingen plaatsvinden. Het doel is om te controleren of niet teveel mensen in de publieke ruimte samenkomen, maar zou in theorie ook mensen in hun tuin kunnen spotten.