In een interview met Joël De Ceulaer zegt de Australische experte Zoë Hyde dat kinderen en tieners biologisch even vatbaar zijn om besmet te raken met corona als volwassenen. Volgens Hyde, epidemioloog en biostatisticus aan The University of Western Australia, bestaat er geen enkele twijfel over. Bij ons is het thema politiek bijzonder zwaar geladen. Vandaag nog liet Vlaams Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) zich ontvallen dat de sluiting van de scholen één van de grootste ontgoochelingen uit zijn politieke carrière was   

De N-VA minister noemde de beslissing om de scholen te sluiten niet alleen “lichtzinnig”, maar ook “nefast voor de onderwijskwaliteit, de leerachterstand en de kwetsbare leerlingen”. Toch is het een vraag die zich opdringt. Zeker nu de daling van de coronacijfers lijkt te stabiliseren. De cijfers van Sciensano illustreren dat in België de cijfers in twee leeftijdscategorieën toenemen. Met name in de leeftijdscategorie van 0 tot 9 en van 10 tot 19.

Volgens Zoë Hyde is uit een rapport van een gezamenlijke missie van China en de Wereldgezondheidsorganisatie gebleken dat minder dan drie procent van alle aangetroffen gevallen kinderen en tieners waren de perceptie gecreëerd dat kinderen niet gemakkelijk besmet raken. Ze wijst er op dat in dat rapport ook stond dat de effecten van het virus veel milder zijn in jonge leeftijdsgroepen, en dat de besmette kinderen vooral waren gevonden via contactopsporing.

(Lees verder onder deze tweet)

“Meeste wetenschappers begrijpen dat kinderen even vatbaar zijn voor besmetting als volwassenen”

Toch bestaat er nog steeds geen wetenschappelijke consensus over een mogelijke rol van kinderen als motor van de pandemie. Wel meent Hyde dat de meeste wetenschappers “begrijpen dat kinderen even vatbaar zijn voor besmetting als volwassenen”.

Volgens Hyde is er “verzet bij kinderartsen”, al begrijpt ze niet waarom. Ze verwijst naar een “recente studie van gezinnen in Barcelona die heeft aangetoond dat zelfs de allerjongsten evengoed kans op besmetting hebben als volwassenen”.

Aangenomen wordt dat, omdat kinderen vaker asymptomatisch zijn “er enige evidentie is dat ze net als asymptomatische mensen minder besmettelijk zouden zijn”.

“Dat zou kunnen betekenen dat kinderen over het algemeen minder vaak anderen besmetten dan volwassenen. Maar kinderen mét symptomen lijken even besmettelijk als volwassenen met symptomen. Dat blijkt uit onderzoek van Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention. Dat deed onderzoek naar de gezinsleden van mensen die positief hadden getest.

“Kortzichtig om onvoldoende rekening te houden met de rol die kinderen duidelijk wel spelen”

Maar volgens Hyde is die vraag niet relevant. Men moet er van uitgaan “dat kinderen en tieners op een klinisch betekenisvolle wijze besmettelijk kunnen zijn”. Zolang het virus niet circuleerde in scholen, hadden kinderen weinig gelegenheid om het virus op te pikken en door te geven aan volwassenen, stelt Hyde.

Hyde is er van overtuigd dat “de rol van kinderen in zekere mate werd geminimaliseerd”. Ze noemt het “kortzichtig om onvoldoende rekening te houden met de rol die kinderen duidelijk wel spelen”.  Hyde gelooft dat er vooral ook druk was om de scholen open te houden vanwege economische motieven.

Volgens Hyde hangt “de veiligheid van scholen hangt samen met het niveau van besmettingen in de volledige gemeenschap”. Ze vindt dan ook dat tijdelijke schoolsluitingen overwogen moeten worden. Vooral “wanneer er zoveel gevallen zijn dat het niet meer mogelijk is om aan goede contactopsporing te doen”.

“Beweringen dat kinderen over kruisimmuniteit beschikken is hoogst speculatief”

De Australische experte pleit ook voor gebruik van mondmaskers, goede handhygiëne, verbeterde ventilatie, of kleinere klassen. Hyde zegt verbaasd te zijn hoe traag Europa was met de invoering van mondmaskers. Alle kinderen die op veilige wijze een masker kunnen dragen, zouden dat moeten doen volgens Hyde. Ze verwijst naar Singapore waar “zelfs kleuters mondmaskers droegen op een moment dat de cijfers er verwaarloosbaar waren in vergelijking met de Europese cijfers vandaag.

Tot slot merkt ze op dat de bewering dat kinderen volgens sommigen “over zogenaamde ‘kruisimmuniteit’ kunnen beschikken” een hoogst “speculatief” onderwerp is. Ze noemt het een argument dat vooral gebruikt is door voorstanders van de groepsimmuniteit strategie.  “Het is mogelijk dat ze de symptomen van Covid-19 milder maken, maar ook het omgekeerde is mogelijk. Maar ze lijken zeker geen bescherming te bieden tegen infectie,” aldus Hyde. 

Klik HIER om het volledige interview te lezen.