Deze kerstperiode zal er veel minder menselijk contact zijn dan normaal. Misschien heeft dat toch één voordeel: u zult veel meer tijd hebben om kerstfilms te bekijken. Wij geven u daarbij graag advies. Hieronder vindt u de favoriete kerstfilms of -series van onze redactie.

Jurgen Ceder: It’s a Wonderful Life

Soms valt het tegen als je een film of serie terugziet waaraan je goede jeugdherinneringen had. Iets kan geweldig gedateerd zijn. Of gewoon niet zo goed als in je herinnering.  Bij It’s a Wonderful Life heb ik dat niet, waarschijnlijk omdat die film al oud was toen ik hem de eerste keer zag.

De film dateert dan ook van 1946, een jaar na de oorlog. Vele gezinnen waren lang op de proef gesteld door afwezige zonen en vaders, nog meer als ze helemaal niet terugkeerden. Ook degenen die het overleefden waren vaak beschadigd. Jimmy Stewart, de hoofdrolspeler, had zelf gediend in de luchtmacht en had er posttraumatische stress aan overgehouden. Zijn meesterlijke vertolking van de wanhopige, depressieve George Bailey kwam uit het hart.

Regisseur Frank Capra verklaarde achteraf dat hij met de film Amerika de boodschap wou geven dat de inspanningen niet voor niets waren geweest. It’s a Wonderful Life is dan ook de ultieme goedgevoel-film geworden.

De prent was initieel geen al te groot succes. Pas in de jaren ‘80 werd hij vaak vertoond, vooral omdat hij zo goedkoop was voor de Tv-stations. Door een administratieve fout was men vergeten de bescherming van de filmrechten te hernieuwen. Dat was ook de periode dat ik hem, als prille twintiger, voor het eerst zag. It’s a Wonderful Life is sindsdien een begrip geworden. Vandaag staat hij in elke top 10 van de meest populaire kersfilms, waar hij veel moderne concurrenten achter zich houdt.

In de film wordt George Bailey geholpen door een persoonlijke beschermengel die door God wordt gestuurd. Maar die verricht geen magie of mirakels en herleidt de film niet tot een sprookje of kinderfilm. Wanneer George op zijn absoluut dieptepunt zit en zelfmoord overweegt, toont zijn sjofele engel hem hoe zijn stadje, Bedford Falls, er zou uitzien hoe had hij nooit bestaan. George beseft dan op hoeveel manieren hij de levens van mensen in zijn omgeving heeft veranderd en verbeterd. Die mensen beseffen het zelf ook en redden George.

Over de strekking van de film en de eventuele politieke ondertoon, is al wat gediscussieerd. Zo is men het er niet over eens of het antikapitalistische prent is, dan wel propaganda voor het kapitalisme (zowel Bailey als zijn rivaal, de kwaadaardige Potter, zijn bankiers). De boodschap dat de redding komt van de spontane solidariteit van een gemeenschap met veel samenhang, lijkt me in ieder geval conservatief. Terzijde: Jimmy Stewart was een conservatieve Republikein en vriend van Ronald Reagan. Ja, ooit was Hollywood politiek divers.

Laat uw kijkgenot niet beïnvloeden door politieke beschouwingen. Van politiek wordt je zelden vrolijk. Deze film wil je precies een goed gevoel geven. Bij mij slaagt hij elke keer in dat opzet.

Kristof Luypaert: Hjem til Jul (Thuis voor Kerstmis)

In deze feelgoodserie gaat de dertigjarige verpleegster en eeuwige vrijgezel Johanne 24 dagen lang op zoek naar een vriendje dat ze met kerst kan meenemen naar huis. U kent dat vast de vragen die vele singles steevast moeten ondergaan tijdens familiebijeenkomsten en de daarbij horende commentaren over uw relatiestatus. Johanne is dat beu en zegt tegen haar familie dat ze een vriendje gaat meenemen voor kerst. Om die uitdaging tot een goed eind te brengen gaat ze dus op zoek naar de ware Jacob en zo belandt ze van de ene relatie in de andere.

Dat leidt regelmatig tot hilarische situaties, maar het verhaal bevat ook de nodige mix van drama, romantiek en humor.

Ida Elise Broch geeft op overtuigende en spontane wijze gestalte aan het hoofdpersonage Johanne in deze Noorse serie waarvan Netflix sinds 5 december ook het tweede seizoen lanceerde. Het is een humoristische luchtige serie waarin u zich alleen, of samen met uw partner (M/X/Z), met het verstand op nul kan laten laten meeslepen tijdens deze kerstperiode. Liefhebbers van Scandinavische talen zullen in het Noors ook heel wat verrassende woorden herkennen die u vast uit het Nederlands herkent. Maar laat de taal u zeker niet afschrikken. Netflix biedt de serie ook aan met Engelse spraak en Nederlandse ondertitels. 

Pieter Van Berkel: The Lord of the Rings

Sommige lezers denken misschien: “The Lord of the Rings, een kerstfilm?” Toch is deze epische trilogie van Peter Jackson, gebaseerd op de boeken van J.R.R. Tolkien, het ideale kijkvoer voor de feestdagen. Naast het feit dat de drie films The Fellowship of the Ring, The Two Towers en The Return of the King in 2001, 2002 en 2003 steeds rond de kerstperiode in de filmzalen verschenen en naast het feit dat de fantasyfilms perfect aansluiten bij de kerstsfeer, zijn er ook andere goede redenen om de komende dagen The Lord of the Rings op te zetten.

Zo zijn de films en boeken waarop ze gebaseerd zijn christelijker dan je misschien denkt. Tolkien was zelf een vroom katholiek en erkende dat zijn boeken “fundamenteel religieus en katholiek zijn”. Het verhaal is ook doorspekt met christelijke symboliek en thema’s, zoals verrijzenis en opoffering. In de boeken vertrekken de reisgenoten bovendien exact op 25 december op hun queeste om de Ring te vernietigen.

De films zijn dankzij hun lengte bovendien ideaal om de covid-gerelateerde lege dagen mee door te brengen. Een tip: de verlengde versies zijn zeker de moeite en bieden in één klap twaalf in plaats van negen uur kijkplezier. De avonturen van Frodo en de rest van zijn reisgenoten spreken zowel jong en oud aan, dus bieden ze uitgelezen kans om gezellig samen met hele gezin voor de buis te kruipen.

The Lord of the Rings wordt met goede reden steevast tot de beste films aller tijden gerekend. Het is zelfs moeilijk in te beelden hoe ooit nog iets gemaakt kan worden dat aan de magie van deze films kan tippen. De politieke correctheid van de dag van vandaag zou allicht niet meer toestaan dat The Lord of the Rings in die vorm – bijna uitsluitend met blanke mannen, bijna geen vrouwen en minderheden* – gemaakt zou worden. Een filmreeks om te koesteren dus!

*met uitzondering van hobbits, dwergen en elfen
Wijnand Meeus: A Christmas Carol

Deze film uit 1984 is wellicht een van de bekendste kerstverhalen. De film prijkt dan ook aan de kop in de lijst van kerstfilms van de International Movie Database . Het verhaal werd oorspronkelijk geschreven in 1843 door de Britse schrijver Charles Dickens, wie onder meer ook bekend is voor de verhalen Oliver Twist en A Tale of Two Cities. De hoofdrol in de film wordt gespeeld door George C. Scott die de oude gierigaard Ebenezer Scrooge vertolkt. 

Scrooge is een verbitterde oude man die kerst als verspilling van tijd en geld ziet. In de nacht voor kerst wordt hij bezocht door verschillende geesten – deze van het verleden, het heden en van wat nog moet komen – dewelke hem laten zien wat voor man hij is en hoe mensen hem bekijken. Daarbij confronteren de geesten Scrooge met zichzelf en leert hij welke kansen hij in zijn leven liet schieten en hoe hij kan veranderen om een beter persoon te worden.

Het verhaal van Charles Dickens werd al meerdere malen verfilmd en opgevoerd. Daardoor bestaan er verschillende versies en kiest iedereen zijn favorieten. De film uit 1984 blijft echter het meeste trouw aan het boek en zorgt daarom ook voor het sterkste verhaal. Toch sluipen er nog enkele fouten in de film die niet te ontwijken zijn. Zo bezoeken de geesten Scrooge in het boek in drie opeenvolgende nachten. Terwijl dit zich in de film op één nacht tijd voordoet.

Foutjes of niet, voor mij blijft de film een ‘oude’ – ik ben dan ook nog zeer jong – klassieker dewelke ik graag, soms zelfs meerdere malen, bekijk in de kerstperiode!