Vanaf morgen leest u exlusief bij SCEPTR de ervaringen van een anonieme politieagent in Brussel in ‘Dagboek van een Flik’. De politieke aanbevelingen van de Brusselse parlementscommissie binnenlandse zaken die de relatie tussen politie en burger moeten verbeteren zijn vrijwel exclusief gericht aan de politiediensten. Dat ligt zwaar op de maag van heel wat Brusselse agenten. Na de verklaringen in de media, in het parlement van politici, maar ook van straathoekwerkers en activisten is SCEPTR gecontacteerd door een Brusselse politieagent. Zijn naam is bekend bij de redactie. Onder eigen naam publiceren is uitgesloten. Toch nam hij SCEPTR in vertrouwen en toonde zich bereid om de komende weken exclusief met de SCEPTR-lezers enkele ervaringen te delen die u nergens anders zal lezen.  

Hij is een doorwinterde flik, met jarenlange straatervaring. Verknocht aan zijn job. Hij zou intussen boeken kunnen schrijven over wat hij in zijn carrière meemaakte in de straten van onze hoofdstad Brussel. Uitzonderlijk en exclusief voor onze lezers gunt hij een inkijk in persoonlijke ervaringen, emoties en gevoelens via zijn dagboek.

Omdat in de klassieke media de stem van agenten in het maatschappelijk debat slechts zeer zelden aan bod komt geven wij hen hier een forum. Het biedt u als lezer een hoogst uitzonderlijke blik in ‘Het leven zoals het is: de Brusselse politie’. Ongefilterde ervaringen, bekeken door een ‘blauwe bril’, maar net daarom van bijzondere waarde voor de lezer, de politiek en de magistratuur.   

De voorbije week kwam de zaak ‘Adil’ opnieuw in de media. Het parket verklaarde dat er geen redenen zijn gevonden om de agenten te vervolgen. Dat had als effect dat in de Brusselse straten (extreem) linkse activisten opnieuw het protest en de haat tegen de politie aanwakkerden. Sommigen lijken geen mogelijkheid onbenut te laten om met de vinger te blijven wijzen naar de politie. 

Lees morgen het eerste deel bij SCEPTR. 

Fragment uit  ‘Dagboek van een Flik’

Elke dag nemen ‘jongeren’ de vlucht voor politiepatrouilles in Brussel. Sommigen te voet, anderen op hun boosters. Vaak gestolen en zelden verzekerd. Heel wat Brusselse gemeentes brachten de voorbije jaren heel mooie veranderingen aan in het straatbeeld. Voetgangerszones, fietspaden, parken en pleinen zijn aangelegd. De bedoelingen zijn nobel maar voor ‘jongeren’ die de politie ontvluchten is het een ideaal terrein om te ontsnappen aan politievoertuigen. Heel wat  van die ‘jongeren’ is het zo al duizenden keren gelukt te ontsnappen aan een controle. Maar voor Adil lukte het die dag niet.