Zondag trekken de contactberoepen in een symbolische begrafenisstoet met wagens naar de woonplaats van premier Alexander De Croo (Open Vld) in Brakel. De actievoerders protesteren tegen de strenge coronamaatregelen, waardoor onder meer de kapsalons, schoonheidssalons en nagelstudio’s nog steeds gesloten zijn.

“We vertrekken aan de Heizel in Brussel en rijden dan richting Brakel, volledig coronaproof”, zegt nagestyliste en organisator Nathalie Vanhaesendonck aan VRT NWS“Voor veel mensen is het financieel niet meer haalbaar om gesloten te blijven. Sommige mensen die ons aanschrijven zien het niet meer zitten. Ze zien geen uitweg meer.”

Volgens Vanhaesendonck is het onterecht dat de contactberoepen niet aan het werk mogen. “De beslissing is niet gebaseerd op cijfers. Dat is waarom wij nu allemaal van ons laten horen.”

De woordvoerder van de premier laat weten dat de contactberoepen bij eventuele versoepelingen de volgende in de rij zijn. “Maar iedereen ziet ook dat de sanitaire situatie op dit moment nog bijzonder moeilijk is. Het aantal besmettingen zit nog op een hoog niveau en daalt niet langer. Dat betekent dat het risico op een nieuwe stijging en opnieuw meer besmettingen bijzonder groot is als mensen de regels niet volgen”, klinkt het in een reactie aan Het Nieuwsblad.