CEO van Child Focus Heidi De Pauw is tijdens een bezoek aan een Koerdisch gevangenkamp in Syrië aangevallen door een groep IS-kinderen. RTBF kon beelden maken van de feiten, beelden die onder meer gedeeld werden door Dries Van Langenhove. Hij noemt het “gevaarlijk en dom” dat ons land dergelijke kinderen terug naar België haalt. 

Na de val van terreurbeweging Islamitische Staat verblijven vele IS-strijders, hun vrouwen en hun kinderen in gevangenenkampen van de Koerden. Onder die gevangenen zitten ook heel wat Belgische IS-strijders en kinderen. Het beleid van de Belgische regering bestaat eruit dat kinderen onder de 10 jaar gerepatrieerd kunnen worden naar België, en in het kader daarvan trok onlangs een Belgische delegatie naar zo’n gevangenkamp. 

De Franstalige zender RTBF ging mee met de Belgische delegatie en kon beelden maken van het bezoek aan zo’n kamp. ‘Syrie: la radicalisation dans les camps’, zo luidt de veelzeggende titel van de reportage, die dateert van 16 december. Op de beelden is onder meer te zien hoe de delegatie wordt bekogeld met stenen door een groep kinderen en wordt uitgescholden voor “kafir”, wat ongelovige betekent. 

Kamerlid Dries Van Langenhove deelde de beelden op sociale media. “CEO van Child Focus Heidi De Pauw wordt een Koerdisch kamp in Syrië uitgejaagd door de IS-kinderen die ze naar België wil halen”, aldus Van Langenhove. “Ze schelden haar uit voor ‘kafir’ (ongelovige) en bekogelen haar met stenen. Wij zagen dit natuurlijk aankomen, maar toch beslissen onze politici en mensen als Heidi De Pauw om deze kinderen met hun families, potentiële terroristen, naar België te halen. Gevaarlijk en dom!”