De Brusselse regering heeft een akkoord bereikt over de Brusselse stadstol smart.move. Dat werd donderdagmiddag aangekondigd tijdens een persconferentie.

Tijdens een persconferentie deden Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS), ministers Sven Gatz (Open Vld), Alain Maron (Ecolo), Bernard Clerfayt (Défi), Elke Van Den Brandt (Groen) en Pascal Smet (one.brussels) de plannen uit de doeken.

“Dialoog”

De Brusselse regering beweert dat het de bedoeling is om niet langer het bezit van de wagen, maar het gebruik ervan te belasten. Op die manier hoopt men de files in de hoofdstad te verminderen en de stad gezonder te maken. Het bedrag zal berekend worden op basis van het aantal gereden kilometers, het tijdstip van de verplaatsing en het vermogen en de vervuiling van het voertuig.

Volgens de Brusselse regering zullen zij nog in dialoog treden met de verschillende deelstaatregeringen en de federale overheid. “Dit is een beginpunt om in dialoog te treden”, beklemtoont Gatz.

“Zullen alle juridische middelen aanwenden om deze anti-Vlaamse pestbelasting te kelderen”

Vanuit Vlaams-nationalistische hoek wordt vol onbegrip gereageerd op de Brusselse plannen. “Ongelofelijk”, reageert Vlaams Parlementslid Annabel Tavernier (N-VA). “Gisteren stond volgens Groen het voorstel rond stadstol nog in kinderschoenen, waarover men ‘uiteraard’ eerst in overleg zou gaan eens het voorstel meer concreet wordt. Vandaag is er plots een akkoord en dienen Vlaanderen en Wallonië alles via pers te vernemen.”

(Lees verder onder de tweet.)

“‘We gaan de files verhelpen door autorijden zo duur te maken dat niemand het nog zal kunnen doen’, zegt Sven Gatz eigenlijk”, schrijft Vlaams Parlementslid Bart Claes (Vlaams Belang). “Zijn oplossing is dus erger dan het probleem. Wij zullen alle juridische middelen aanwenden om deze anti-Vlaamse pestbelasting te kelderen.”