De Britse regering en de Europese Unie hebben op de valreep van het nieuwe jaar een akkoord bereikt over de Brexit.

Volgens de Britse regering bevat het akkoord “alles wat het Britse publiek tijdens het referendum van 2016 en bij de algemene verkiezingen van vorig jaar is beloofd, wordt door deze deal waargemaakt”.

We hebben de controle over ons geld, onze grenzen, onze wetten, onze handel en onze viswateren teruggewonnen”, klinkt het. Vooral de kwestie rond de visserij was de laatste dagen een heikel punt. Hier deed de Britse regering grote toegevingen aan Brussel.

De Britse regering maakt zich sterk dat ze het “eerste vrijhandelsovereenkomst op basis van nultarieven en nulquota ooit met de Europese Unie” heeft bereikt. Wel blijven de Britten de EU-regelgeving op tal van punten volgen, op straffe van sancties, om oneerlijke concurrentie te vermijden.

“De overeenkomst garandeert ook dat we niet langer in de baan van de EU zitten, dat we niet gebonden zijn aan de regels van de EU, dat er geen rol is weggelegd voor het Europees Hof van Justitie en dat al onze belangrijke rode lijnen met betrekking tot de terugkeer van de soevereiniteit zijn bereikt”, luidt het verder.