Begin dit jaar begon de transitieperiode van de Brexit. Eind dit jaar is het dan zover voor de Britten: de Brexit gaat officieel en volledig in. De bedoeling van de transitieperiode was om akkoorden te bereiken met EU-lidstaten en andere landen, maar dat gaat moeilijk.

Vlaanderen heeft zelfs overwogen een beroep te doen op een charter uit 1666 over visserijrechten. Toch zal de Brexit volledig ingaan, met of zonder akkoorden. Op 31 december stappen de Britten uit de Europese interne markt en douane-unie.

Verschillende bedrijven hebben nu nog een maand om zich voor te bereiden op de grote economische veranderingen. De huidige situatie door Covid-19 is niet gunstig, maar na 4 jaar komt gaat het volgende hoofdstuk van het Brexitverhaal toch van start. Michael Gove, de rechterhand van Boris Johnson, zegt dat er geen tijd te verliezen is. “Wat het resultaat van onze onderhandelingen met de EU ook moge zijn, er zijn veranderingen op komst en ondernemingen moeten zich voorbereiden,” klinkt het.

De Britse overheid heeft al meer dan 5 miljoen brieven gestuurd naar verschillende ondernemingen om hen te informeren over wat er nu zal gebeuren. Zo hoopt de Britse minister voor Bedrijven, Alok Sharma, dat iedereen zich optimaal kan voorbereiden op 31 december. Het waren vier lange jaren voor Britse onderhandelaars en politici, maar Sharma kijkt er toch naar uit. “Nu de laatste dagen verstrijken moeten de bedrijven zich zeker voorbereiden op nieuwe regels en opportuniteiten die een onafhankelijke handelsnatie met zich meebrengt,” klinkt het.