Eind dit jaar eindigt de transitieperiode voor het Verenigd Koninkrijk en gaat de Brexit volledig van kracht. Hoe die Brexit er zal uitzien, is nog niet duidelijk, want er moet nog een akkoord komen. Boris Johnson zei eerder dat het onwaarschijnlijk is en de Australische optie zeker een mogelijkheid is, maar commissievoorzitter von der Leyen is voorzichtig positief. Volgens haar is er een pad naar een akkoord, maar het is nauw met weinig ruimte voor fouten en onenigheden.

De onderhandelingen verliepen al vanaf dag één zeer moeizaam. Het Verenigd Koninkrijk wil dingen die de EU niet ziet zitten, de EU stelt eisen waar het Verenigd Koninkrijk niet wil aan beantwoorden. Het is een ware uitputtingsslag geworden van onderhandelen, heronderhandelen en thuiskomen zonder akkoord. Nu de laatste dagen ingaan, rijst de vraag of een akkoord nog wel haalbaar is. Volgens von der Leyen alvast wel, al zal het moeilijk worden.

Visserij blijft een twistappel

Eén van de grootste twistappels gaat over concurrentie in de visserijsector. Zeker voor Vlaanderen is dit een zeer belangrijk punt. Zo wilde de regering zelfs een visserijcharter in de strijd gooien die al eeuwen oud is, in de hoop om toch nog de Britse overheid te overtuigen. De EU wil de soevereiniteit van Groot-Brittannië over het Britse zeegebied niet in vraag stellen, maar wil wel voorspelbaarheid, stabiliteit en eerlijkheid.

Londen wil dan weer zijn zeegebied goed beschermen. De EU heeft momenteel visquota waar het VK zich vroeger moest aan houden, maar de Britten zagen dan wel ook andere landen in hun gebieden vissen. Dat vond het VK niet kunnen, alhoewel de Britse wateren voor bijvoorbeeld de Belgische en Nederlandse visserijsectors zeer belangrijk zijn.

Australische optie voor Brexit

Komt er geen verdrag, dan zal het Verenigd Koninkrijk een ‘hard Brexit’ moeten trotseren. De overheid riep alvast op zich hierop voor te bereiden. De hard Brexit, ook wel de “Australische optie” genoemd, betekent dat het Verenigd Koninkrijk een economisch stelsel zal hanteren zoals Australië, met zware controles aan de grenzen. Die optie kan echter wel problemen opleveren, bijvoorbeeld aan de grens met Ierland en Noord-Ierland, of met vrachtwagenverkeer van het vaste land aan overgangspunten.