Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) heeft er bij het Internationaal Strafhof voor gepleit om ‘ecocide’ – het beschadigen of vernietigen van natuur – te erkennen als misdaad. Dat schrijft De Morgen.

Wilmès wil dat ‘ecocide’ wordt opgenomen in het Statuut van Rome, het oprichtingsverdrag van het Internationaal Strafhof. De minister van Buitenlandse Zaken hield het pleidooi op de Algemene Vergadering van 14 december. 

‘Ecocide’ opgenomen in regeerakkoord

Ons land is het eerste Europese land dat hier officieel voor pleit. Het Belgische pleidooi is voorlopig vooral symbolisch en een uitvoering van het regeerakkoord-De Croo. De kans is klein dat dit in de nabije toekomst al internationale navolging krijgt. 

De regering-De Croo belooft in het regeerakkoord “diplomatieke initiatieven te onderzoeken en na te streven om de misdaad van ecocide te beteugelen”. Het idee kwam uit de koker van de groene partijen.