België daalt opnieuw in de Climate Change Performance Index (CCPI) en is nu zelfs één van de slechtst presterende landen in West-Europa. De regering wil nu wel ambitieuzere Europese doelstellingen ondersteunen, maar de huidige resultaten laten op zich wachten. Vooral broeikasgassen blijft een groot probleem.

De CCPI omvat verschillende landen die samen voor ongeveer 90% van alle uitstoot zorgen en wordt al sinds 2005 bijgehouden. De ngo’s Germanwatch, New Climate Institute en Climate Action Network werken samen met een 400-tal energie- en klimaatexperten om die lijst samen te stellen. In die lijst staan landen zoals de Verenigde Staten, Iran, Saoedi-Arabië, Australië; Rusland, het gemiddelde van de EU… 

CCPI-resultaten van België

België staat op plaats 40 van de 61. Daarmee doen we het slechter dan China (33), Nederland (29), Brazilië (25), Frankrijk (23), Luxemburg (21), Oekraïne (20), Duitsland (19), de Europese Unie (16) en India (10). Plaats 4, 5, 6, 7 en 8 worden ingenomen door respectievelijk Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Marokko en Noorwegen. De eerste drie plaatsen op de lijst worden niet ingenomen omdat de voorwaarden daarvoor nog door geen enkel land zijn bereikt.

De plaatsen worden bepaald door meerdere categorieën. In een uitgebreid verslag leggen de organisaties uit hoe de score berekend wordt. Broeikasgassen tellen mee voor 40% van de totale score, hernieuwbare energie voor 20%, energieverbruik voor 20% en klimaatbeleid ook voor 20%. Vooral uitstoot in België is een groot probleem. Voor hernieuwbare energie scoren we ook slecht, maar Frankrijk en Nederland ook. Ons energieverbruik verloopt ook niet goed. Ons klimaatbeleid krijgt ook een lage score. In elke categorie staat België dus relatief laag op de lijst. Alle resultaten kunt u hier zelf bekijken.

“Slecht klimaatbeleid, veel broeikasgassen, hoog energieverbruik en weinig hernieuwbare energie”

Aan VRT legt Laurien Spruyt, klimaatexpert bij de Bond Beter Leefmilieu, uit waarom dit komt. Enerzijds haalt ze aan dat ons klimaatbeleid niet goed is en de broeikasgassen maar niet dalen. Daarnaast boekt België onvoldoende vooruitgang op het gebied van hernieuwbare energie, terwijl het Belgische energieverbruik zeer hoog ligt.