Bart Claes (31) was de grondlegger van het succes van het Vlaams Belang op sociale media. Vandaag maakt hij deel uit van de Vlaams Belang-fractie in het Vlaams Parlement. Weekblad ‘t Pallieterke sprak met hem over de toenemende censuur op sociale media. Lees het volledige interview hier of koop de nieuwste papieren versie van ‘t Pallieterke.

“Dat is natuurlijk vrij zielig van hen”, zegt Claes over het Vivaldi-voorstel om de uitgaven van politieke partijen op sociale media aan banden te leggen. “Zij denken dat ons succes op sociale media te danken is aan het geld dat we tegen die advertenties aangooien. In de realiteit zijn onze standpunten gewoon heel populair.” 

Volgens hem schieten de regeringspartijen vooral in eigen voet met het voorstel. “We kunnen dat nog altijd doen zonder advertenties, terwijl ik denk dat de traditionele partijen dan juist niet meer aan bod gaan komen”, klinkt het. “Je kan er wel veel geld tegenaan gooien, maar de inhoud moet ook goed zijn.”

Bart Claes: “Als ik Trump één ding verwijt…”

Claes betreurt het dat er de afgelopen jaren niets door de Amerikaanse rechterzijde werd ondernomen om de almacht van de sociale mediabedrijven te breken. “Als ik Trump één ding verwijt, dan is het dat wel. Hij had de afgelopen vier jaar de kans om iets aan die politieke eenheidsworst bij sociale mediabedrijven te doen, maar hij heeft daar jammer genoeg niets aan gedaan. Nu zie ik de toekomst somber in op dat vlak”, zegt Claes.

De Vlaams Belanger ziet naar eigen zeggen geen heil in alternatieve, rechtse sociale media als Gab of Parler. “We hebben geen nood aan een rechts medium of een links medium, we hebben nood aan een neutraal medium waar gewoon alle meningen aan bod kunnen komen”, zegt het Vlaams Parlementslid.

Lees het volledige interview hier of koop de nieuwste papieren versie van ‘t Pallieterke.