Er zijn opnieuw beelden opgedoken die lijken te wijzen op oorlogsmisdaden die door het Azerbeidzjaanse kamp gepleegd werden in het conflict rond de Republiek Artsach/Nagorno-Karabach. Zo is op videobeelden te zien hoe een bejaarde Armeniër door soldaten in Azerbeidzjaans uniform onthoofd wordt.

De soldaten in de video dragen helmen, uniformen en kentekens die typisch zijn voor Azerbeidzjaanse speciale eenheden. Op de beelden is te zien hoe de groep een bejaarde Armeense man in bedwang houdt, terwijl hij smeekt om zijn leven, alvorens hem de keel over te snijden.

Beelden van oorlogsmisdaden

De video werd maandag gedeeld in Azerbeidzjaanse groepen op de berichtenapp Telegram. Het is onduidelijk waar en wanneer de feiten precies plaatsvonden, maar het lijkt erop te wijzen dat de beelden gemaakt werden in het deel van Artsach/Nagorno-Karabach dat nu door het Azerbeidzjaanse leger wordt bezet.

Het zijn niet de eerste beelden die lijken te wijzen op Azerbeidzjaanse oorlogsmisdaden. In oktober werd een foto van een onthoofde Armeense soldaat verspreid op sociale media. De foto werd ook naar de familie van het slachtoffer gestuurd. Ook doken beelden op van twee Armeense mannen die geëxecuteerd werden. Azerbeidzjan heeft steeds alle beschuldigingen ontkend.

“100 dollar bonus per onthoofde Armeniër”

Een van de meer dan 2.000 Syrische jihadisten die door Turkije naar de regio werden verscheept, werd vorige maand gevangen genomen door het Armeense leger en legde daarbij een schokkende getuigenis af. Zo beweerde de Syriër Yusef el Abed el Haji dat hij “een bonus van 100 dollar per onthoofde Armeniër” kreeg.