Laatst doken video’s op van Azerbeidzjaanse soldaten die twee bejaarde Armenen onthoofdden. Eerst werd de echtheid van de video’s in vraag getrokken, maar The Guardian, samen met Armeense mensenrechtenorganisaties, wist de identiteit van de slachtoffers te achterhalen. De echtheid van de video’s is dus bevestigd. De Armeense gemeenschap in België is ook in shock. Shahnur Minasyan, woordvoerder van het Armeense comité in België, reageert alvast aan SCEPTR dat hij “blij is dat de oorlogsmisdaden van Azerbeidzjan eindelijk erkend worden”

Op één van de video’s was te zien hoe een oude man op de grond werd geduwd en werd onthoofd. Het hoofd wordt op een dier gelegd met de boodschap dat “dit is hoe we wraak nemen”. Een andere video toont aan hoe een tachtigjarige man wordt onthoofd. Beide mannen weigerden te vluchten voor de islamitische Azeri’s. Het zijn niet de eerste gruwelijke video’s die opduiken van marteling, moord en executie. Het verschil tussen deze beelden en vorige video’s, is dat er nu geen twijfel mogelijk is aan de echtheid. Azerbeidzjan zal ook twee militairen berechten. 

“Nieuwe Armeense Genocide op de loer”

“Wij van de Armeense gemeenschap in België zijn blij dat de oorlogsmisdaden van Azerbeidzjan eindelijk erkend worden en hopelijk ook vervolgd,” zegt Shahnur Minasyan. “De beelden tonen hoe onmenselijk Armeense gevangenen behandeld worden. Daardoor maken we ons serieus zorgen en hebben we bedenkingen bij het gedrag van de Azeri’s. Het is een indicator van wat Azerbeidzjan echt wil: een Nagorno-Karabach zonder Armenen.”

Minasyan vreest dat er een nieuwe Armeense Genocide op de loer ligt. Dat was een genocide op Armenen in het Ottomaanse Rijk tijdens en kort na de Eerste Wereldoorlog. Die genocide wordt nog steeds door Turkije ontkend. Ook in Vlaanderen bestaat dat negationisme. In november startte de politie van Mechelen nog een onderzoek naar negationistische flyers die werden uitgedeeld. “Een nieuwe Armeense Genocide ligt zeker om de loer als we blijven toekijken,” gaat Minasyan verder. “De uitspraken van de Turkse president, Erdogan, bewijzen dit. Tijdens een parade in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan, zei hij dat de geest van Enver Pasja trots zal zijn. Enver Pasja was de Turkse architect van de Armeense Genocide van 1915.

Oproep tot christelijke en Europese solidariteit

Minasyan doet een beroep op christelijke solidariteit en op hun Europese roots. “Armenen voelen zich als Europeanen. Als Europa niet ingrijpt, dreigt de christelijke cultuur van de Armenen in Nagorno-Karabach vernietigd te worden. De stilte van Europa baart ons zeer veel zorgen.” Diezelfde zorgen werden ook gedeeld door de vice-buitenlandminister van Nagorno-Karabach. Journalist Jakob Kürüm wist haar te interviewen toen hij naar het oorlogsgebied getrokken was. Ze voegde daarbij toe dat “als de terroristen en extremisten gewonnen hebben in Nagorno-Karabach, ze zullen aankloppen op de deuren van Europa.”

1 REACTIE