SCEPTR kreeg screenshots in handen van een groepsgesprek tussen enkele anonieme Nederlandse Instagramaccounts. De groepen beweren dat ze als doel hebben om mensen te verenigen, maar de uitspraken die ze maken tonen een heel ander verhaal. “Alle joden moeten gewoon dood, alle neuzen aan het gas,” klinkt het zelfs. De uitspraken zijn ook geen geïsoleerd geval. Op internetforums zoals Stormfront zijn er ontzettend veel artikels te vinden die beweren dat joden achter alle problemen van de wereld zitten. Enkele uitspraken in de chatgroep lijken geïnspireerd te zijn op de ideologische strekking van dit forum. “Kapitalisme en communisme zijn gecreëerd door de joden. Ze zaten achter 9/11 en BLM. Ze zijn oververtegenwoordigd in pedofilie en maken misbruik van hun geld en macht,” klinkt het.

Op het extremistische forum Stormfront verschenen zelfs artikels die beweerden dat joden achter het coronavirus zitten. “De coronahoax wordt gebruikt om ons DNA te verzamelen in een nationale databank en om ons tot slaven te maken en terminaal zieke slachtoffers van de moordende joden,” staat er te lezen in één van de posts.

Een recente post beschuldigt de joden van nog veel meer andere gruwelijkheden. De joden zouden verantwoordelijk zijn voor de problemen van Amerika, ze zouden bewust mensen de armoede injagen, mensen laten arresteren en zelfs verantwoordelijk zijn geweest voor de militaire conflicten in Afghanistan en Irak.

“Joden pijpen sowieso kinderen, dus heel die kankerreligie moet vernietigd worden”

In het gesprek tussen de verschillende Nederlandse groepen worden de joden enorm geviseerd. “Joden pijpen sowieso kinderen, dus heel die kankerreligie moet vernietigd worden,” klinkt het. Een andere gebruiker probeert in te praten op degene die deze uitspraak gemaakt had, maar dat lijkt niet te werken. “Joden zien jou als hond, dat is hun geloof.” “Joden zijn gevaarlijk, net als moslims,” voegt iemand anders daaraan toe. “Talmoedjoden en bankjoden moeten dood.”

Eén van de deelnemers vraagt zich af waarop ze zich baseren dat joden zogezegd alle niet-joden zouden haten. “Op de Talmoed,” is het antwoord. “Niet-joden zijn slaven in de Talmoed, Maria is een hoer en Jezus is een zombie. Jezus heeft ons gewaarschuwd over alles, inclusief Israël.” Iemand voegt toe dat “Hitler dat geweten heeft.” In het gesprek wordt wel vaker verwezen naar de holocaust. “Joden geloven dat je kinderen mag neuken,” haalt iemand aan als ‘argument. “En als ze dat geloven moeten ze dood! Neuzen aan het gas,” antwoordt een andere gebruiker.

Antisemitisme in Oekraïne toegenomen sinds aantreden president van joodse afkomst

Dergelijke uitspraken worden niet alleen in Nederland gemaakt. Oekraïne, bijvoorbeeld, heeft ook last van meer en meer antisemitisme in bepaalde oppositiekringen. De huidige president, Volodymyr Zelensky, is namelijk van joodse afkomst. De voormalige komiek werd in 2019 president van Oekraïne. Oekraïense extremistische kringen hebben zijn afkomst al vaak als stok gebruikt om hem mee te slaan. Een Oekraïner, Andrey Rachkov genaamd, filmde zichzelf terwijl hij een Chanoekamenora kapotmaakte. Hij riep daarnaast dat alle joden het graf in moeten. Volgens de Oekraïense media is de man een bekende provocateur met een crimineel verleden. De politie zou een onderzoek gestart zijn. Dat meldt The Jerusalem Post.

Update 15/15/2020 17:30

Eén van de betrokken groepen contacteerde de redactie over dit artikel. In de berichten is de zien hoe één account ingaat tegen deze berichten. Dat was Rechtsnl, een pagina met bijna 2000 volgers. Ze wensen te benadrukken dat ze zich distantiëren van de uitspraken en hadden kort daarna besloten het gesprek te verlaten. Ze hebben geen verkeerde dingen gezegd, wilden naar eigen zeggen zelf dat het ophield en konden niet begrijpen hoe de gesprekspartners zo konden denken. Ook de oprichter van het groepsgesprek zelf betreurt de uitspraken. De groep, met bijna 1400 volgers, heeft het gesprek gestopt en de samenwerking met de groepen opgeheven. “Ik had eerder moeten ingrijpen. De uitspraken gaan humor voorbij en kunnen niet door de beugel,” klinkt het.