Mensenrechtenorganisatie Amnesty International maakt zich zorgen. Volgens de organisatie zijn in minstens 60 landen de mensenrechten geschonden tijdens de coronacrisis. België staat ook op die lijst. Voor België ging het vooral in de woonzorgcentra mis, maar in verschillende landen heeft de politie haar macht misbruikt en buitensporig geweld gebruikt tegen de bevolking.

Amnesty International hoopt dat mensenrechten in de toekomst een centrale plek kunnen krijgen in het wereldwijde coronabeleid. In haar rapport, “COVID-19 Crackdowns: Police Abuse and the Global Pandemic”, wordt een beeld geschept van de wereldwijde gebeurtenissen afgelopen jaar tijdens de pandemie. Massa-arrestaties, agressief optreden tegen vreedzame protesten… het geweld zou zelfs tot doden geleden hebben.

Verschillende landen gebruikten buitensporig geweld

Iran is een voorbeeld van waar het ernstig misliep. Het land werd zeer hard getroffen door het virus, maar de politie gebruikte traangas en schoot zelfs met scherp tegen demonstranten. De manifestanten kwamen op straat om te protesteren over de situatie in de Iraanse gevangenissen. Bij dat protest vielen verschillende doden en gewonden door het politieoptreden.

Ook Kenia heeft bloed aan zijn handen. In de eerste 5 dagen kwamen 7 mensen om het leven tijdens politieacties. In Angola werd een jonge tiener in het gezicht geschoten omdat hij zich niet aan de avondklok had gehouden. Een man in El Salvador kreeg een kogel in zijn been omdat hij naar buiten gegaan was om eten te kopen. Het is dus een triest beeld.

België ook schuldig, Amnesty International wil internationale onderzoeken

In België werden de mensenrechten vooral in de woonzorgcentra geschonden. In november klaagde de mensenrechtenorganisatie hierover. Volgens Amnesty International werden zelfs de basisrechten geschonden, zoals recht op leven. Bejaarden zaten te lang zonder eten, waren uitgedroogd, kregen niet de nodige medische zorg, er waren onvoldoende persoonlijke beschermingsmiddelen voor het personeel en er was een ernstig probleem met hygiëne.

Amnesty International hoopt dat in de toekomst dit niet meer gebeurt. Overheden moeten rekening houden met de mensenrechten en zich beter organiseren. De ordediensten moeten hun bevoegdheden gebruiken maar in overeenstemming met hun mensenrechtenverplichtingen. Er moeten ook grondige en onafhankelijke onderzoeken komen om na te gaan waar het precies misliep zodat de nodige stappen genomen kunnen worden en de slachtoffers rechtvaardigheid kunnen krijgen. “Zonder verantwoording zal de deur worden geopend voor verder machtsmisbruik”, besluit Amnesty volgens VRT.