Pro-Iraanse militanten hebben de Amerikaanse ambassade in Bagdad, de hoofdstad van Irak, beschoten met raketten. “Onze ambassade werd afgelopen zondag door verschillende raketten geraakt,” schrijft president Donald J. Trump op Twitter. En raad eens waar ze vandaan komen? IRAN. Nu horen we gefluister over andere aanvallen tegen Amerikanen in Irak.”

Trump waarschuwt Iran de aanvallen te stoppen. “Wat vriendelijk en goed advies voor Iran: indien één Amerikaan sterft, zal ik Iran verantwoordelijk stellen. Denk er maar eens goed over na.” De spanningen tussen Iran en de Verenigde Staten lopen nu al het hele jaar op. Van een bestormde ambassade, tot de dood van de Iraanse generaal Soleimani: dit jaar kwamen Iran en de VS zeer dicht bij een volledige oorlog.

Donald Trumps positie tegenover de Iraanse agressie is altijd zeer hard geweest. Hij gaf de Iraanse islamitische overheid geen centimeter ademruimte indien Teheran tegen de schenen van de Amerikanen schopte. Het presidentschap van Donald J. Trump loopt nu langzaamaan ten einde en binnen een maand zal Joe Biden de president van de Verenigde Staten worden. Of er dan een beleidsverandering tegenover Iran komt, is onduidelijk. De aanval in Bagdad was alvast niet de eerste. Trump waarschuwt alvast dat het beter de laatste is.