De Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) heeft al bijna vijfduizend misbruiken bij het systeem van tijdelijke werkloosheid door corona vastgesteld. De tijdelijke versoepelingen van het systeem lijken ook tot meer misbruik te leiden. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

Het personeel van ondernemingen die zwaar getroffen werden door de coronacrisis kan tot eind maart tijdelijk of gedeeltelijk thuisblijven en daarbij beroep doen op een uitkering van de RVA, goed voor 70 procent van het gemiddelde begrensde loon en maximum 2.754,76 euro per maand. De federale regering versoepelde de regels voor het aanvragen van tijdelijke werkloosheid als gevolg van de coronacrisis.

Bijna 5.000 misbruiken van systeem tijdelijke werkloosheid

Op het hoogtepunt van de coronacrisis deden bijna 1,3 miljoen mensen beroep op dat systeem. In oktober waren dat er dat nog 365.897. Het totale kostenplaatje komt tot nu toe uit op 3,7 miljard euro.

De Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) heeft dit jaar 15.438 gerichte onderzoeken naar misbruik van het systeem uitgevoerd. Bij 4.981 dossiers werd een misbruik vastgesteld, bij ongeveer een derde van de onderzoeken dus.

Er vinden minder voorafgaande controles plaats om het grote aantal aanvragen te kunnen verwerken. “Mensen met slechte ­bedoelingen kunnen in dat geval soms profiteren van de situatie”, zegt minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS).