Vanavond mag u met kerstavond slechts één knuffelcontact uitnodigen bij u thuis. Velen, waaronder ook Open Vld politicus Bart Tommelein, ontdekten dat pas recent. Hoewel die wijziging reeds van begin november dateert. Toch brengt VRT met het nieuwe seizoen van ‘Vrede op aarde’ warme eindejaars-tv vanuit een chalet in de Ardennen. Motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste maar ook de commerciële omroep VTM vinden dat tv-zenders een rol moeten spelen in het motiveren van de Vlamingen om de coronaregels te respecteren. VTM schrapte een vergelijkbaar programma. Maar VRT ziet het anders en wil ‘warmte’ in de huiskamer brengen. Vlaams Minister van Media Dalle “spreekt zich niet uit over de redactionele keuzes van VRT”.

VTM wil zich vooral solidair tonen door hun programmatie te versoberen. En net daarom schrapte VTM een al te vrolijk programma.  Bij VRT stuurden ze desalniettemin Sven De Leijer met negen gasten naar de Ardennnen.  

“Eén vindt het belangrijk om in tijdens deze moeilijke periode warmte en ontspanning te brengen. Daar is op dit moment heel veel behoefte aan, dat blijkt ook uit de goede kijkcijfers van het programma”, argumenteert Anne Stroobants (VRT). 

Er bestaan uiteraard speciale coronarichtlijnen voor tv-producties, net zoals die er zijn voor voetbalwedstrijden. Maar ook die laatsten zorgden de voorbije weken meermaals voor irritatie en frustratie door voetballers die zich bij het vieren van een doelpunt ongegeneerd in elkaars armen gooien.  

Heeft de VRT een voorbeeldfunctie of moet ze in moeilijke tijden “warmte en ontspanning” bezorgen?

“Bij de opnames midden november werden alle coronarichtlijnen die gelden voor opnames van  tv-programma’s en fictie zeer strikt opgevolgd en ook gecontroleerd door een coronamanager ter plekke”, benadrukt Stroobants.

In de verdediging van hun beslissing om dit uit te zenden haalt VRT voornamelijk een aantal veiligheidsmaatregelen aan die, terecht overigens, zijn genomen: “Zo vormden Sven en zijn gasten een bubbel van 10 personen. Enkel deze 10 personen mochten hun mondmasker afzetten tijdens het draaien. (en ook enkel dan) Uiteraard was er mondmaskerplicht voor de hele crew.”

Maar daarbij gaat men wellicht voorbij aan de psychologische factor. Vindt de kijker dat wel relevant? Of gaat het vooral om de vraag: waarom gelden op tv andere regels dan voor mij en mijn gezin?

Om de kijker “gerust te stellen” gebeurden er ook nog allerlei testen, zegt Stroobants.

“Alle cast- en crewleden die deelnamen aan de opnames in de chalet werden op voorhand twee maal getest op corona,” stelt ze gerust. 

“Op de ruime locatie is, wanneer het kon, altijd buiten gefilmd en steeds met 1, 5 m afstand. Binnen en buiten werd steeds 1,5 m afstand gehouden. Op televisie kan dit misschien anders lijken, maar dat heeft met de manier van filmen te maken.”

Benjamin Dalle (CD&V) vertrouwt op VRT

Dat er door de openbare omroep en de programmamaker niets aan het toeval is overlaten en dat de ‘speciale’ maatregelen voor opnames gerespecteerd zijn is positief. Maar wellicht is dat niet waar een deel van de Vlamingen zich aan stoort.

Waar het om draait is de symboliek. Met name dat miljoenen Vlamingen dagelijks geconfronteerd zijn met de beperkingen van de strenge maatregelen op het vlak van sociaal contact. Als dan op dat moment blijkt dat bij  tv-programma’s, persconferenties met politici andere regels gelden dan voor de doorsnee Vlaming, dan ondergraaft dat mogelijk het draagvlak voor de maatregelen.

In de eerste aflevering dook Egbert Lachaert (Open Vld) op, in de tweede was er professor Erika Vlieghe en 23 december was het de beurt aan Conner Rousseau.

We vroegen ook een politieke reactie aan Vlaams Minister van Media Benjamin Dalle, bevoegd voor de VRT. Dalle wil zich liever niet uitspreken over het debat rond motivatie. Hij liet  via zijn woordvoerder weten dat hij zich “niet uitspreekt over de redactionele en programmakeuzes van de VRT”.

De minister vertrouwt dus op de aanpak van de VRT: “De minister heeft de afgelopen weken en maanden wel vastgesteld dat VRT heel grote inspanningen heeft geleverd (en doet) om zich op een coronaveilige manier te organiseren en daarbij zeer zorgvuldig te werk gaat. Voor specifieke programma’s en cases verwijst hij naar de diensten van de VRT”