Er komt een einde aan de saga over de aanwijzing van de partnerorganisatie van Vlaanderen voor het integratiebeleid. Op het kabinet-Somers ligt, volgens  De Standaard, nu al 850.000 euro klaar om de deal tussen de twee organisaties te helpen smeren. Zo spreekt De Standaard over een echt ‘kerstakkoord voor Bart Somers’. 

Maandag zal naar verwachting de ­algemene vergadering van de VZW Minderhedenforum het akkoord bekrachtigen. Vlaams Minister van Inburgering en Integratie Bart Somers (Open VLD) die door de Raad van State eerder nog op de vingers getikt was, wegens ‘onvoldoende motivering’ van zijn beslissing om het Minderhedenforum aan kant te schuiven, komt finaal als grote politieke winnaar naar voor.

Somers voorkeur ging immers van bij aanvang uit naar een VZW Join.Vlaanderen die nauwelijks enkele maanden was opgericht en waarvan de statuten pas op 28 september van 2020 gepubliceerd zijn. Die organisatie genoot de voorkeur boven het Minderhedenforum als partner voor het integratie­beleid. 

Volgens De Standaard raakte Somers “­gecharmeerd door het project van Join.Vlaanderen, mee geanimeerd door Wouter Van Bellingen”. Ondanks het feit dat die organisatie nog niets concreet had bewezen.  

Minderhedenforum besteedt 80 procent budget aan personeel

Gesteund door de linkse oppositiepartijen in het Vlaams Parlement, en met ruggensteun van diverse zogenaamde “middenveldorganisaties” trok het Minderhedenforum naar de Raad van State. De Raad van State kon moeilijk anders dan Somers juridisch terugfluiten. En nadat diverse partnerorganisaties van Join.Vlaanderen begonnen te twijfelen, koos de minister eieren voor zijn geld stelde voor de procedure te bevriezen. Hij mikte op een samenwerking van beide organisaties.

De scherpe kritiek, namelijk dat het Minderhedenforum zowat 80 procent van zijn budget aan ­personeel besteedt, maakte de onderhandelingen er niet makkelijker op. 

En dus heeft het er alles van weg dat Somers het politiek zeer handig gespeeld. Ook hij eindigt nu met extra budget. Verschillende bronnen bevestigden aan De Standaard de grote lijnen van het akkoord die inderdaad extra budget betekenen. 

In 2021 moeten beide organisaties hun eigen werking uitbouwen “en krijgen ze tijd elkaar verder te leren kennen”. Tegen januari 2022 moet dat leiden tot één nieuwe organisatie.

Somers politieke winnaar: N-VA slikt kritiek uit de achterban

Opmerkelijk is wel dat de huidige directeur van het Minder­hedenforum, Landry Mawungu, tien dagen geleden ontslag nam. Mawungu, die politiek goede connecties heeft bij de Groenen zou dat gedaan hebben omwille van de work-life balance. Maar in de nieuwe organisatie is er natuurlijk maar plaats voor één directeur. Dat hij wellicht na de juridische strijd met de Vlaamse Regering niet in pole-position zou zitten voor die rol speelde mogelijk mee. De naam van Wouter Van Bellingen valt hier regelmatig. 

Wat vast staat is dat het akkoord een prijskaartje heeft maar daar heeft Bart Somers intussen voor gezorgd. Volgens de krant luidt de argumentatie van de minister dat “de gezamenlijke aanpak tot meer acties zal leiden op het terrein”. Dat zou de meeruitgave verantwoorden.

Het akkoord komt vooral ook Bart Somers goed uit. Hierdoor vervalt het voorwerp van de lopende procedure bij de Raad van State die was opgestart door het Minderhedenforum. Zo vermijdt hij dat er ten gronde een uitspraak valt. 

Somers lijkt hiermee dus als politieke winnaar uit de strijd te komen. Zijn geprefereerde organisatie Join.Vlaanderen blijft in het spel. De directeur van het Minderhedenforum is vertrokken. En er gaat meer geld naar het bevoegdheidsdomein waarop hij zich graag profileert. Wellicht ook meegenomen is dat coalitiepartner N-VA, ter rechterzijde opnieuw spitsroeden mag lopen en aan haar achterban mag uitleggen waarom er weer extra geld gaat naar linkse beleidsdomeinen. 

1 REACTIE