398 individuen die ooit als gedetineerden opgenomen zijn op de Celex-lijst van geradicaliseerden, extremisten en terroristen lopen nu vrij rond. Dat blijkt uit navraag van Vlaams Belang-fractievoorzitter in de Senaat Guy D’Haeseleer bij minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld).

Op 10 november zaten 104 geradicaliseerden, extremisten en terroristen in ons land vast in de gevangenis. Het aantal dat op vrije voeten is ligt met 398 bijna vier keer zo hoog. Onder hen bevinden 122 terroristen en 180 ‘foreign terrorist fighters’. Daarnaast zijn er 21 ‘homegrown terrorist fighters’, drie potentieel gevaarlijke extremisten, 47 geradicaliseerden en twee terrorismeveroordeelden op vrije voeten.

“Verbijsterend dat er bijna vier keer zoveel terroristen en gelijkgestelden in vrijheid kunnen rondlopen”, zegt D’Haeseleer. “Geradicaliseerden zijn gestoorden die je niet zomaar kan genezen. Daar is de kans op recidive dus heel reëel. En het gaat niet bepaald om mensen die onder de indruk raken of schuldinzicht krijgen wanneer er eens een wijkagent voor hun deur staat.”

“Met het zinloze bloedvergieten in Parijs, Nice en Wenen nog zo vers in het geheugen is dit onvoorstelbaar. De veiligheid van burgers verzekeren moet de eerste prioriteit zijn van de overheid”, besluit de senator. Zijn partij herhaalt het pleidooi om terroristen levenslang op te sluiten, zonder kans op vrijlating.

1 REACTIE