Portland in de Verenigde Staten is al sinds de dood van George Floyd een hotspot van extreemlinkse manifestaties en rellen. Black Lives Matter en Antifa eisen al maanden dat de politie minder financiering moet krijgen en zelfs moet worden afgeschaft. Volgens de statistieken van Portland blijkt dat er nu zelfs een stijging van 190,9% is voor wapengeweld.

Het geweld in Portland werd afgelopen weekend opnieuw pijnlijk duidelijk. Een huis werd zwaar beschoten en minstens 50 keer geraakt. Dat meldt Fox News. In totaal werden 83 patroonomhulsels gevonden. Niemand raakte gewond bij dit incident. Het is één van de vele schietincidenten in de afgelopen dagen. Afgelopen zaterdag alleen al werden drie schietincidenten gerapporteerd. Op zondag vonden opnieuw drie schietincidenten plaats. Op maandag kwam daar nog één bij. De statistieken tonen ook een pijnlijk sterke stijging in wapengeweld. In november van dit jaar was het wapengeweld wel met 190,9% gestegen vergeleken met vorig jaar.

Extreemlinkse broeihaard 

Portland is een broeihaard van extreemlinks. In november werd de National Guard gemobiliseerd door zware rellen. Antifavlaggen werden gespot, BLM-borden werden opgehouden en Amerikaanse vlaggen werden in brand gestoken. De politie staat grotendeels machteloos omdat de politiek in Portland tegen hen gekeerd is. In september kregen de agenten bijvoorbeeld te horen dat ze geen traangas meer mochten inzetten tijdens de rellen.

Daarnaast was Portland de woonplaats van de extreemlinkse moordenaar “Reinoehl Michael”. Reinoehl bracht een Trumpsupporter, Aaron “Jay” Danielson”, koudbloedig om het leven. Tijdens zijn arrestatie kwam Reinoehl zelf om. Portland is ook een stad waar vaak gefilmd wordt hoe extreemlinksen mensen aanvallen, in elkaar slaan, op de grond gooien…

(Lees verder onder de Tweet)

Toestand in Portland is schrijnend 

Maar de extreemlinkse toestanden gaan verder dan enkel rellen, geweld en haat tegen de politie. In Portland zijn mensen die zich nog gewoon Amerikaans willen voelen ook vaak niet veilig. Het verhaal van Gabriel Johnson is daar zo een voorbeeld van. De zwarte 48—jarige gepensioneerde marinier werd achtervolgd en bedreigd door Antifa omdat hij over straat liep met een Amerikaanse vlag. Hij beweert zelfs dat hij racistisch behandeld werd. De situatie in Portland is dus schrijnend.