De gemeente Willebroek neemt strenge maatregelen nadat jongeren de voorbije dagen voor heel wat overlast zorgden. Ze staken onder andere bommetjes en voetzoekers af. Burgemeester Eddy Bevers (N-VA) werd verbaal aangepakt en kreeg zelfs een duw. In het centrum gelden vanaf vandaag een samenscholingsverbod van maximum twee personen en een avondklok vanaf 22u. Dat schrijft Gazet van Antwerpen.

Maandagavond pakte de politie zeven jongeren op die de coronamaatregelen niet respecteerden en de rust verstoorden met knalbommetjes. Woensdagavond gingen enkele jongeren verbaal in de clinch met burgemeester Eddy Bevers. Daarbij kreeg hij ook een duw. De burgemeester raakte niet gewond, maar diende wel een klacht in. Een verdachte is intussen opgepakt.

Een dag later raakten twee politieagenten lichtgewond bij een controle. De twee kregen enkele rake klappen. “Later op de avond werden twee verdachten opgepakt. Een minderjarige werd vrijdag voorgeleid bij de jeugdrechter terwijl zijn 18-jarige broer voor de onderzoeksrechter moest verschijnen”, klinkt het.

Vrijdagavond vond een grootschalige controle plaats waarbij dertien personen werden geverbaliseerd. Ze kregen onder meer boetes voor het negeren van een politiebevel, het overtreden van de coronaregels, drugsbezit en het besturen van een niet verzekerd voertuig.

Samenscholingsverbod en avondklok

Een politieverordening moet een einde maken aan de aanhoudende overlast. “Wij willen er als gemeentebestuur alles aan doen om van Willebroek een aangename en leefbare gemeente te maken. Als burgemeester geef ik daar geen duimbreed op toe. Daarom deze verordening”, aldus burgemeester Bevers.

In het centrum van Willebroek gelden vanaf zaterdag een samenscholingsverbod van maximum twee personen en een avondklok vanaf 22u. De verordening blijft van kracht tot zondag 13 december. 

“Het topwerk van de afgelopen dagen door onze politiemensen zal met een nultolerantie voortgezet worden”, zegt Bevers. “Politie Mechelen-Willebroek zal ook de komende dagen controleacties uitvoeren op het naleven van de verordening en aanpakken van de overlast. Zij die zich niet kunnen schikken, zullen opgepakt, geverbaliseerd en gestraft worden. Dit moet absoluut stoppen en wel zo snel mogelijk.”

“De échte jeugd”

“Daders en aanwezigen hebben nooit iets gehoord, gezien of gedaan en durven te zeggen dat ze aanwezig zijn uit nieuwsgierigheid. Die aanwezigen zouden wel eens mee de rekening kunnen betalen”, besluit Bevers.

“Het onderzoek loopt en de meeste aanwezigen hebben duidelijk andere bedoelingen. Het crapuleus gedrag van de voorbije dagen zullen we verder vervolgen op alle mogelijke manieren. Natuurlijk jammer dat enkelingen een generatie jongeren in een slecht daglicht brengen. Ik ken de échte jeugd van Willebroek ondertussen goed. Zij houden hun manieren en gedragen zich tenminste.”