VUB-gastdocent Ahmadreza Djalali op rand van executie

0
845

Ahmadreza Djalali, een Iraans-Zweedse professor, dreigt geëxecuteerd te worden in Iran. Daar wordt hij verdacht van spionage en werd daarvoor zonder eerlijk proces ter dood veroordeeld. Hij heeft gisteren met zijn vrouw gebeld om afscheid te nemen. Amnesty International hoopt de executie nog te kunnen stoppen.

Djalali zit opgesloten in Iran sinds 2016 waar hij in een vals proces is veroordeeld voor spionage en de moord op twee Iraanse nucleaire experts. Hij werd veroordeeld tot de doodstraf. Momenteel wordt hij in isolatie geplaatst, wat meestal duidt op de laatste fase voor executie. De familie en collega’s van de man hopen dat internationale druk hem nu nog kan redden. “Dit is uiteraard zeer zorgwekkend”, zegt ook Gerlant Van Berlaer, collega en spoedarts in het UZ Brussel. “Mogelijk is dit een manoeuvre van Iran om druk te zetten, maar jammer genoeg is het zeer goed mogelijk dat hij ook in dreigend gevaar van executie verkeert.”

Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International is het inderdaad mogelijk dat het Iraanse regime gewoon druk wilt uitoefenen. Maar toch wordt de situatie zeer serieus genomen. “Dit is uitermate zorgwekkend nieuws”, klinkt het bij Amnesty International.  “Dr. Djalali is een gerenommeerde academicus die niet thuishoort in de dodencel. Hij werd veroordeeld na een manifest oneerlijk proces omdat hij weigerde te spioneren voor de Iraanse autoriteiten. De man is een van de zovele slachtoffers van het repressieve Iraanse regime.”