Radiocoryfee Lutgart Simoens is zondag overleden op 92-jarige leeftijd. Dat meldt VRT. Meer dan 40 jaar lang was Simoens één van de bekendste Vlaamse radiostemmen. Veel Vlamingen zullen haar voor altijd herinneren als de zachte warme stem van het bekende verzoekprogramma “Vragen staat vrij”, dat ze bijna een kwarteeuw presenteerde. Ze was sinds 2018 ook ereburger van Edegem. Burgemeester Koen Metsu (N-VA) kondigde intussen aan dat de stad een ‘digitaal rouwregister’ zal openen.

Haar bekendste radioprogramma was het verzoekprogramma “Vragen staat vrij”. 23 jaar lang presenteerde ze dat op zondagavond. Lutgart Simoens interviewde tijdens haar jarenlange carrière zowat alle grote namen van de jaren 50 en 60, van Fats Domino tot Cliff Richards, van Roy Orbison tot Mick Jagger. Tegelijk met “Vragen staat vrij” presenteerde Simoens ook lange tijd “Platenpoets”. Daarin had ze elke week een druk beluisterd weerpraatje met de bekende weerman Armand Pien.

Een van de hoogtepunten in dat programma was haar interview met koningin Fabiola in 1984. Dat was een unicum, en het was ook de enige keer dat Fabiola een interview gaf.

Edegem opent digitaal rouwregister

Lutgart Simoens, was daarnaast sinds 1961 ook een trotse inwoonster van de Antwerpse gemeente Edegem. In 2018 werd ze er uitgeroepen tot ‘allereerste ereburger’ van Edegem.

Zelf bleef Lutgart Simoens daar toen, zoals het haar typeerde, bescheiden onder: “Ik heb nooit veel gegeven om erkenning via populariteitspolls en dergelijke. Ik deed gewoon mijn job zoals zovelen, met liefde, inzet en veel empathie. Dat ik nu het ereburgerschap in Edegem ontvang, vind ik wel een bijzonder moment van waardering. Een groot feest komt daar niet aan te pas, gezien mijn 90-jarige leeftijd. Maar ik aanvaard het met veel plezier.”

Ook burgemeester van Edegem, Koen Metsu, betuigde reeds zijn medeleven: “Rust zacht Lutgart. De stem van Vlaanderen. Allereerste ereburger van Edegem. Ik zal onze koffietjes en ongelooflijke gesprekken nooit vergeten. Bedankt voor je warmte. We gaan je missen.”