Het ontwerpdecreet van minister van economie Hilde Crevits (CD&V) over het vriendenaandeel werd gisteren bijna unaniem goedgekeurd. Enkel oppositiepartij PVDA stemde tegen. Vanaf 2021 kan elke Vlaming tot 75.000 euro aan aandelen investeren in een bevriende kmo.

Vele bedrijven en kmo’s hebben nood aan extra kapitaal omwille van hun verliezen door de coronacrisis. Daarom trof de Vlaamse regering twee maatregelen zodat Vlamingen hun spaargeld kunnen activeren en investeren in de bedrijven. Naast de al goedgekeurde win-winlening, waarin je geld kan lenen aan kmo’s in ruil voor een fiscaal voordeel, keurde het Parlement nu ook het ontwerpdecreet van het vriendenaandeel goed.

Met het vriendenvoordeel is het nu ook mogelijk om als particulier tot 75.000 euro te investeren in het bedrijf van familie of vrienden. En dit met een fiscaal voordeel van 2,5 procent gedurende vijf jaar. Op deze manier kunnen ondernemingen tot 300.000 euro ontvangen.