In Hongkong is de voltallige oppositie opgestapt uit de wetgevende raad van de stad, nadat vier oppositieleden werden afgezet via een nieuwe wet die door communistisch China werd opgelegd.

Vier Hongkongse oppositieleden werden met onmiddellijke ingang ‘gediskwalificeerd’ via een nieuwe wet die door China werd opgelegd. De wet maakt het mogelijk om ‘niet-patriottische’ wetgevers – lees: pro-onafhankelijkheidspolitici – af te zetten. De nieuwe wet ging vandaag in en werd meteen aangewend.

“Democratie in Hongkong is officieel dood”

Woensdagnamiddag kondigden de 15 overgebleven oppositieleden aan dat ze zullen opstappen. Ze verschenen gezamenlijk voor de pers en lieten weten dat ze donderdag hun ontslagbrieven zullen indienen. Volgens de oppositie zijn de democratie, de scheiding der machten en de grondwet van Hongkong nu “officieel dood”.

De Hongkongse pro-Chinese regeringsleidster Carrie Lam ziet geen graten in het vertrek van de oppositie. “We zijn enthousiaster als wetten sneller aanvaard kunnen worden”, zei ze.