Het Vlaams regeerakkoord wil af van de sociale voordelen op basis van statuut. Momenteel worden ongeveer twee op de drie voordelen hierop gebaseerd. Dat concludeert Vlaams parlementslid Tom Ongena (Open Vld). Volgens de Vlaamse regering zal de werkloosheidsval kleiner worden indien het toekennen van sociale rechten op basis van inkomen wordt berekend.

Tot nu toe wordt slechts 30,4 procent van de mogelijke sociale voordelen toegekend op basis van inkomen. En dat moet duidelijk meer worden volgens het nieuwe regeerakkoord. “Het toekennen van sociale rechten in functie van het inkomen in plaats van statuut maakt de werkloosheidsval kleiner”, klinkt het. “Maar er ligt nog veel werk op de plank om dit principe écht in de praktijk om te zetten”, klinkt het verder bij Ongena. “Ik pleit ervoor dat minister-president Jambon een coördinerende rol opneemt.” Volgens de Open Vld’er is hij de meest aangewezen persoon om dat in goede banen te leiden. “Zo geven we uitvoering aan het regeerakkoord.”

“We zien dat mensen soms niet meer aan de slag gaan omdat ze dan meer sociale voordelen zouden verliezen”, sluit Ongena af. “Deze inactiviteits- of promotieval vormt een belangrijke hindernis om meer mensen aan de slag te krijgen.”