Oppositiepartij Vlaams Belang voerde dinsdagmorgen actie tegen de nakende kernuitstap aan de kerncentrale in Doel. De partij waarschuwt voor “hogere energiefacturen, black-outs en milieuonvriendelijkere energie” en het verlies van 10.000 banen in de nucleaire sector. De partij hield ook een pleidooi voor eigen, Vlaamse investeringen in kernenergie.

Met de actie mikte het Vlaams Belang ook specifiek op de werknemers in de nucleaire sector. De partij waarschuwt bijvoorbeeld niet alleen voor “hogere energiefacturen, black-outs en milieuonvriendelijkere energie”, maar ook voor het verlies van 10.000 banen. Op spandoeken en flyers was de boodschap “paars-groen trekt de stekker uit uw job” te lezen.

“Paars-groen dogmatisme”

“Het afgelopen getalm en de onduidelijkheid onder Michel I en Wilmes I-II en het huidig paars-groen dogmatisme van De Croo I heeft ervoor gezorgd dat Engie eieren voor zijn geld kiest en nu al de kernstop voorbereidt”, zegt Kamerlid Reccino Van Lommel. “Allicht was dit een opzettelijke strategie bij de tegenstanders; de kikker van de kernenergie koken in langzaam opwarmend water. Maar hier gaan we allemaal voor moeten opdraaien.”

“De kernstop betekent namelijk niet alleen torenhoge facturen voor iedereen, black-outs en energie-afhankelijkheid van het buitenland, maar ook nog eens 10.000 jobs op de helling”, zegt Kamerfractieleider Barbara Pas. “En waar moeten deze mensen heen met al hun jobervaring en expertise rond kernenergie? Voor al deze mensen betekent deze kernstop een jobstop.”

Eigen Vlaamse kernenergie

De partij vindt dat Vlaanderen zo snel mogelijk zelf moet investeren in kernenergie. Een gelijkaardig pleidooi was maandag bij monde van Vlaams Parlementslid Sam Van Rooy te horen in de Vlaamse begrotingscommissie Energie en Klimaat. “Wie de CO2-uitstoot wil terugdringen en betrouwbare en betaalbare elektriciteit wil, moet juist inzetten op kernenergie”, aldus Van Rooy.