Vrijdagochtend plaatste Vlaams Belang voorzitter Tom Van Grieken een filmpje op instagram. Daarin is te zien hoe een kinderspeeltuin aan het Terloplein in Borgerhout in brand staat. Je kan duidelijk zien hoe één of meerdere jongeren toekijken. De aard van de ontploffing, laat vermoeden dat het met vuurwerkbommen gebeurde.  Eerder deze week was ook al in die buurt een bestelwagen uitgebrand. Johan Vermant, woordvoerder van burgemeester Bart De Wever, benadrukt dat de incidenten “ernstig worden genomen” en dat “wij dit onverantwoord en gevaarlijk gedrag – met samenscholingen, vernielingen, overlast en intimidatie – nooit zullen dulden”.

Aan het Terloplein is eergisteren nog een cameraploeg van ATV bedreigd. ATV bevestigde aan onze redactie dat, na overleg met hun raadsman, eerstdaags een officiële klacht zal ingediend worden.

Vlaams Belang voorzitter Tom Van Grieken stelt tegenover SCEPTR deze feiten te zullen blijven aanklagen: “Er is al decennia een groot probleem in vervreemde wijken zoals Borgerhout. Allochtone jonge mannen verpesten het daar voor werkelijk iedereen – dus ook voor de brave mensen met een migratie-achtergrond. Dit door hun overlast, zinloos geweld tegen de politie of zelfs drugscriminaliteit. We hebben altijd op tafel geklopt om deze problemen te benoemen en keihard aan te pakken en dat gaan we blijven doen.”

“Dit onverantwoord en gevaarlijk gedrag zullen wij nooit dulden”

In een reactie op de feiten aan SCEPTR laat burgemeester Bart De Wever weten dat er de voorbije dagen al heel wat bestuurlijke aanhoudingen zijn gebeurd. Dit in het kader van openbare ordehandhaving, doen naleven van de coronamaatregelen en de bestrijding van de overlast in de buurt.  “We nemen deze incidenten zeer ernstig. We zijn dankbaar voor het kordate optreden van onze politiemensen, met verschillende arrestaties tot gevolg, en zullen niet aarzelen om bijkomende maatregelen te nemen,” benadrukt woordvoerder Johan Vermant.

“Dit onverantwoord en gevaarlijk gedrag – met samenscholingen, vernielingen, overlast en intimidatie – zullen wij nooit dulden,” klinkt het nog.

Inmiddels tweette ook Gerolf Annemans, Europees Parlementslid voor Vlaams Belang, de beelden waarop te zien is dat een ‘jongere’ een speeltuin in brand steekt. Die beelden kan u hieronder bekijken.
(lees verder onder deze tweet)

Reeds diverse jongeren bestuurlijk aangehouden

Wat betreft verdachten van de brandstichting aan het speeltuig loopt het onderzoek volop. Een woordvoerder van de Antwerpse politie bevestigt. “De camerabeelden van het Terloplein zullen bekeken worden. En uiteraard vormt ook de mogelijke betrokkenheid van de jongeren die eerder zijn aangehouden voorwerp van onderzoek”.

De politie voerde sinds het weekend alvast de intensiteit van haar acties sterk op. Ze heeft de focus op de problematiek van de overlast op bestuurlijk vlak sterk verhoogd.
De diverse bestuurlijke aanhoudingen die zijn verricht betreffen volgens onze informatie vooral ‘hangjongeren’, van allochtone origine. Meestal afkomstig uit de buurt zelf en in de leeftijdscategorie tussen de 15 en 22 jaar.  

Enige positieve noot is dat, hoewel de beelden bijzonder spectaculair lijken, ons bevestigd is dat er gelukkig slechts beperkte beschadigingen aan de speeltuin zijn vastgesteld. Op het moment dat de brandweer ter plaatse kwam was het vuur al gedoofd. 

1 REACTIE