Wat voorspeld was, bleek eerst te kloppen: Azerbeidzjan verlegde zijn focus van de Laçin-corridor naar Shushi, gekend als Susha voor de Azeri’s, en wist de stad naar eigen zeggen te veroveren. Dat meldden vele persagentschappen zoals RIA. Het zou een groot verlies geweest zijn voor alle christelijke Armenen, want in Shushi staat de kathedraal van Nagorno-Karabach. Het is onduidelijk wat de islamitische Azeri’s, gesteund door Turkije en andere radicale islamitische bewegingen, nu zullen doen. Maar volgens de bronnen van Jakob Kürüm is Shushi nog steeds in handen van de Armenen en is dit nepnieuws van de Azeri’s.

Gisteren voorspelde Thomas de Waal in Reuters dat het volgende doelwit bijna zeker Shushi zou zijn. De slag om de Laçin-corridor was zeer belangrijk, want de Laçin-corridor is een belangrijke bergpas tussen Armenië en Nagorno-Karabach. Zou die in Azerbeidzjaanse handen gevallen zijn, dan was de strijd zo goed als zeker voorbij. Maar het lukte de Azeri’s maar niet die bergpas in te nemen. Daarom richtten ze zich tot Shushi, een belangrijke religieuze plek en een grote stad zeer dicht bij de hoofdstad Stepanakert.

Azerbeidzjaans nepnieuws

Volgens de bronnen van SCEPTR-journalist Jakob Kürüm kloppen deze claims niet. “Ik heb net gesproken met een hooggeplaatste bron in Artsach,” schrijft hij. “Azerbeidzjan is nepnieuws aan het verspreiden. Shushi is nog in handen van de Armenen, maar er wordt hevig gevochten.”

Geen einde in zicht

Verschillende verdragen werden al gebroken, elke poging tot een staak-het-vuren mislukte en elke belofte geen burgerdoelwitten meer te viseren werd bijna onmiddellijk overboord gegooid. De situatie in de Republiek Artsach, hier bekend als Nagorno-Karabach, is duister. De Azerbeidzjanen krijgen dan ook veel steun: Turkije zou wapens leveren en wordt er zelfs van beschuldigd dat het land Syriëstrijders en andere moslimextremisten overvliegt.

Daarnaast is de grote vraag wat er zal gebeuren wanneer de Azeri’s dan toch winnen. Na al het bloedvergieten in de vorige oorlog rond de jaren 90 en deze oorlog, bestaat de angst dat de wraak van de Azeri’s groot zal zijn. Velen vrezen voor een nieuwe Armeense Genocide, een genocide uitgevoerd door Turkije, toen het Ottomaanse Rijk, tijdens en na de Eerste Wereldoorlog. Die genocide wordt nog steeds ontkend door de Turken. Ook hier leeft dat negationisme. Begin november werden zo bijvoorbeeld nog flyers uitgedeeld in Mechelen die de Armeense Genocide ontkennen.

1 REACTIE