Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) zal zich burgerlijke partij stellen in onderzoeken naar geweld tegen de politie. Dat kondigde ze aan in de Kamer van Volksvertegenwoordigers.

Na een zoveelste geweldgolf tegen politieagenten in Brussel, reageerde minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) donderdag in het federaal Parlement. Ze noemde de aanvallen “onaanvaardbaar”. “Dit is er ver over, daar is geen debat over nodig”, aldus Verlinden.

Burgerlijke partij

De minister kondigde aan dat ze zich burgerlijke partij zou stellen in onderzoeken naar geweld tegen politie. “Ik ga mij dan ook burgerlijke partij stellen in elke strafrechtelijke procedure van geweld tegen de politie, en ik nodig burgemeesters uit hetzelfde te doen in zaken van agressie tegen lokale korpsen”, klinkt het.

Volgens Verlinden gaat het niet louter om een symbolische actie. Zo zou de burgerlijke partijstelling kunnen verhinderen dat de zaken geseponeerd worden.

“Relaties tussen politie en jongeren met een migratieachtergrond verbeteren”

Verlinden wil daarnaast de wettelijke regeling rond bodycams verder uitwerken. Dit moet volgens haar leiden tot snellere veroordelingen. Ook kondigt ze een sensibiliseringsactie aan rond geweld tegen hulpverleners.

“De volgende dagen bezoek ik Brusselse korpsen om te kijken hoe relaties tussen politie en jongeren met migratieachtergrond verbeterd kan worden”, zegt Verlinden.