“Mijn grootste angst zijn ‘de groene Taliban,” onthulde Kamerlid Jean-Marie Dedecker in een interview aan ‘t Pallieterke. ‘t Pallieterke ontmoette Jean-Marie Dedecker (68) in het gemeentehuis van zijn thuisbasis Middelkerke, enkele dagen nadat in de Kamer het regeerakkoord van de nieuwe Vivaldi-regering van Alexander De Croo is voorgesteld. Dedecker sabelde in een vlijmscherpe toespraak de inhoud ervan aan flarden. Hij is allerminst onder de indruk van de terugkeer van de socialistische ‘Professor Zonnebloem’. Die bezorgt hem koude rillingen en doet hem terugdenken aan de paars-groene regeringen van Guy Verhofstadt. Intussen kondigde Dedecker ook aan dat hij zich in de loop van de legislatuur zal laten vervangen als Kamerlid. Hij zal dan opgevolgd worden door Joren Vermeersch (N-VA). 

Bij de bespreking van het regeerakkoord uitte u scherpe kritiek op Frank Vandenbroucke?

“Dat men Frank Vandenbroucke binnenhaalt als de grote verlosser, daar heb ik het moeilijk mee. Voor mij is hij professor Zonnebloem. Tussen 1999 en 2004 in de paars-groene regeringen was hij een complete catastrofe als minister van Pensioenen. Zijn Zilverfonds was een oplichterstruc waarvoor ze hem in elke bananenrepubliek achter slot en grendel zouden steken. Hij heeft zo de pensioenkas van Belgacom, Belgocontrol en de NMBS voor 5 miljard geplunderd.”

Wat vindt u van de ambities van de nieuwe regering?

“Het is een ‘misschien’-regering. Misschien gaan de kerncentrales sluiten. Misschien gaat de werkzaamheidsgraad verhogen. In Vlaanderen is dat 75 procent, in Brussel 61 procent en in Wallonië 64 procent. Wat men er niet bij durft te zeggen, is dat het voor migranten tussen de 20 en 65 slechts 53 procent is.”

Waar bevindt u zich in het energiedebat?

“Ik ben een klimaatrealist. Geen scepticus. Ik vind de opwarming van de aarde een uitdaging. Als wij hier temperaturen krijgen van Saint-Tropez, dan wordt dat hier straks Saint-Middelkerke (lacht). Maar ik geloof niet dat de mens de thermostaat van de wereld in handen houdt. Ik geloof dat dat de zon is. Ik ben niet bedwelmd door de CO2-religie. Als kerncentrales sluiten, moeten we straks een kaars kopen en het licht uitdoen. Men is gek aan het worden, je mag er zelfs geen debat over voeren. Net zoals over migratie overigens, want dan ben je onmiddellijk een racist. Wie het debat wil voeren over het klimaat, krijgt de stempel van klimaat-negationist.”

“Rechts komt niet meer aan bod in de staatsmedia en de gewone media. De absolute vrije meningsuiting is voor mij heilig”

U hebt dus weinig vertrouwen in de Vivaldi-regering?

“Mijn grootste angst zijn de Groene Taliban. In 1999 kwam Groen erbij en in 2003 haalden ze de kiesdrempel niet meer door al die pestbelastingen. Rekeningrijden en het rijbewijs met punten komen er aan. Iedereen die veel met de wagen rijdt, is slachtoffer. Vooral de Vlamingen. Er zijn zeven partijen en vier tegenovergestelde ideologieën. De gemeenschappelijke ideologie is de angst voor de kiezer. Groen en blauw verhouden zich als water en olie. Dat laat zich niet vermengen.”

Waarom deed u bij de vorige verkiezingen niet mee als LDD?

“Omdat ik het beu was. Ik was lijstduwer bij N-VA als vriendendienst aan Theo Francken. Ik heb een prachtige job als burgemeester van Middelkerke, maar ben intussen al 68, in de winter van mijn leven, de herfstbladeren zijn al weg.”

De Vivaldi-partijen kondigen initiatieven aan tegen ‘fake news’ op sociale media?

“Censuur! Het enige ‘fake news’ is hun regeerverklaring. Ik zal met een Frans gezegde antwoorden: “Chassez le naturel, il revient au galop.” Men probeert de natuurlijke houding van de Vlaming te verjagen, maar die komt terug bovendrijven en de misnoegdheid groeit. Met alle middelen probeert men de democratie te fnuiken, maar het zal in hun gezicht ontploffen. Men wil geen verkiezingen, men kiest zelfs ministers die niet verkozen zijn. Rechts komt niet meer aan bod in de staatsmedia en de gewone media. De absolute vrije meningsuiting is voor mij heilig.”

Zou u Vlaams Belang en N-VA dichter bij elkaar kunnen brengen?

“Moest ik dat kunnen… Maar niet onder de ‘Forza Flandria’-gedachte. Het enige Forza Flandria-verhaal is een klinkende overwinning bij de verkiezingen, zodat ze kunnen samengaan en het cordon kan doorbroken worden. Als het nu verkiezingen waren, was het al ‘koekenbak’ geweest. Dat weet ik honderd procent zeker. Ik heb weet van interne opiniepeilingen die Open Vld heeft gedaan. Daar peilde het VB 34 procent, N-VA op 16 procent en Open Vld 9 procent… Al de ‘trado’s’ flirtten net niet met het dubbele van de kiesdrempel.”

Daarom is er dus snel een regering gemaakt?

“Natuurlijk. Uit grote paniek. En zo schrijdt onze beschaving vooruit.”

Open Vld zou de MR laten vallen op één voorwaarde: Alexander De Croo moest premier worden. Toen heeft De Wever ‘njet’ gezegd, net als Magnette.

Even naar de samenstelling van die Vivaldi-regering…

“Zeer ondemocratisch. Je moet niet meer aan politiek doen om minister te worden, integendeel, het lijkt wel een nadeel om parlementair te zijn. Neem nu Annelies Verlinden voor CD&V. Zij pleitte voor de Raad van State en de Europese commissie voor de Leterme-oplossing van de Belgische regering voor Arco (belastinggeld om de gedupeerden te vergoeden, nvdr). Ze verloor twee keer. In het proces van de slachtoffers, verenigd in Deminor, tegen Arco, Swiggers enzovoort zijn de pleidooien voorzien in juni 2021. En zij wordt dan als witte raaf binnengehaald? Ik begrijp het niet. Je ziet de oude particratie spelen. De familiecratie. Met de familie Michel, de familie De Croo. Het is niet langer meer van vader op zoon, maar nu ook al met broers en zusters.”

En wat vindt u van onze premier?

“Alexander De Croo is een heel lieve man, maar het is ook een kapmes als politicus. Wat was de bedoeling van Open Vld? Men had paars-groen, maar De Croo moest premier worden. Dus werd Rutten geliquideerd en paars-groen even aan kant gezet. Dan kwam paars-geel. Van Quickenborne heeft me nog persoonlijk opgebeld. “Kun je niet vragen aan De Wever dat hij Lachaert nog een keer opbelt?” Open Vld zou de MR laten vallen op één voorwaarde: Alexander De Croo moest premier worden. Toen heeft De Wever ‘njet’ gezegd, net als Magnette. Vervolgens kwam paars-groen terug. Ook op voorwaarde dat De Croo premier werd van de meest Vlaming-onvriendelijke regering die er is.”

Hoe ziet u uw persoonlijke ambitie voor de toekomst?

“Geen. Bij N-VA beseft men goed dat ik in West-Vlaanderen de meubels gered heb met mijn 41.000 stemmen. Ik zal mijn mening wel blijven zeggen in het parlement. Men heeft kansen genoeg gehad.”

Zou u zichzelf ‘flamingant’ noemen?

Ik ben geen ‘korte broekflamingant’. Ik ben een sociaal-economische flamingant. Voor mij is de Vlaamse strijd een sociale en een economische strijd. Wij betalen 70 procent van de belastingen in dit land en zorgen voor 82 procent van de export. Toch moeten wij constant voor onze rechten vechten. Ik ben Vlaming geworden door in de judowereld te zitten. Ik won de selectie om mee te doen aan het Europees landenkampioenschap, maar mocht niet mee. Omdat er evenveel Vlamingen als Walen in de ploeg moesten staan.

“Vlamingen zijn het grootste ‘leibandvolkje’ ter wereld. We zijn al 190 jaar overheerst door een minderheid in dit land. Er is altijd wel een partij die zal collaboreren met de Waalse macht om de Vlamingen klein te houden. Is het niet CD&V, dan is het wel Open Vld of zijn het de socialisten.”

“Die verkiezingen zijn vervalst. ’s Avonds om acht uur had ik gewonnen. En om tien uur was ik verloren.”

Hoe bent u in de politiek gerold?

“Mijn vader had geen politieke kleur, maar voelde zich Vlaming. Zelf ging ik al werken als jongetje van twaalf. Ik was in de jaren 90 populair als judoka en men kwam mij halen om aan politiek te doen. De eerste die me vroeg of ik wilde meedoen, was Bert Anciaux ten tijde van ID21. Ik mocht lijsttrekker worden. Dan kwam Margriet Hermans en moest ik een eindje opschuiven. Bert is met zijn Damienne zeker drie of vier keer bij mij op bezoek geweest. Altijd om te zeggen dat ik wat moest opschuiven. Vincent Van Quickenborne zat daar toen ook bij. Toen kreeg ik een telefoontje van Rudi De Kerpel, die me zei dat Guy Verhofstadt mij wilde zien. En zo is dat gegaan.”

Een van de kabinetschefs van een Open Vld-minister noemt zich een fan van Verhofstadt.

“Ik was zelf ooit ook fan van Verhofstadt. Ik heb zijn burgermanifesten gelezen. Maar hij heeft ze zelf ritueel verbrand. Alles wat hij aanbeden heeft, heeft hij zelf achteraf verbrand en verketterd. Verhofstadt is één van de grootste verraders die Vlaanderen ooit gekend heeft. Eén van de grootste verraders van de liberale gedachte én de vader van het eerste paars-groen. Dat heeft ons toen 7 procent van ons BBP gekost, in tijden van hoogconjunctuur! En nu krijgen we paars-groen ‘revisited’.”

Ooit spijt gehad dat u zelf geen minister bent geworden?

“Neen. Al had het wel een paar keer gekund. Wel veel beloftes gehad, ja. Maar ik ben nooit te koop geweest. Zelfs Steve Stevaert heeft me ooit eens gezegd: “Verdomme Jean-Marie, ik had u minister van Sport gemaakt. Ten eerste je zou niet kunnen bekritiseerd worden – het Olympisch palmares van mijn atleten is onbetwistbaar – en ten tweede je zou dan als vakminister uw mond gehouden hebben, want je mag dan alleen daarover praten.”

U was ooit bijna voorzitter van Open Vld geworden…

“(ernstig) Die verkiezingen zijn vervalst. ’s Avonds om acht uur had ik gewonnen. En om tien uur was ik verloren. Men is nog vanuit drie plaatsen stemmen komen brengen. Patrick Dewael, Guy Vanhengel en Herman De Croo zouden dat verhaal eens kunnen vertellen… Je kan niet op tegen het ‘establishment’. Karel De Gucht en Patrick Dewael… Hun ‘dauphin’ Bart Somers moest winnen. Mijn populariteit heeft me vaak de nek om gedraaid. Mijn grote mond ook. Men kan mij niet doen zwijgen.”

Hebt u vrienden in de politiek?

“Kameraden wel, bijvoorbeeld Peter Reekmans en Theo Francken. Het is zoals Bart De Wever zegt, als je vrienden wil in de politiek, moet je een hond kopen. En als je politieke vrienden hebt, heb je geen vijanden meer nodig. Ik voel wel veel respect, zowel van voor- als tegenstanders. Ik voel me soms een beetje de ‘éminence grise’. Zelfs MR-fractieleider Piedboeuf toonde appreciatie.”


Harde tijd voor Vlaamse regering

De Vlaamse regering krijgt het volgens Dedecker nog moeilijk. “Ten eerste zit je met Bart Somers, als ‘onderzeeër’ en met CD&V die al in de palliatieve zorgen zit, maar ze weten het zelf nog niet. Dat wordt moeilijk om over alles consensus te vinden. Als N-VA terug wil groeien, zal men die federale regering moeten bestrijden, ook vanuit de Vlaamse Regering.” Hoe evalueert hij die Vlaamse Regering?

“Ze heeft de kans gemist om het coronaverhaal in handen te nemen. Ben Weyts, die ik toch altijd sterk bekritiseerd heb als ‘minister van gecastreerde hondjes en gechipte katjes’, doet het wel goed op onderwijs, dat nog steeds door de katholieke zuil wordt geregeerd. Zit maar met zo’n Boeve in je achtertuin. Het zal niet lang meer duren of hij draagt een hoofddoek. Boeve dan, bedoel ik (schaterlacht).”

“Matthias Diependaele heeft een moeilijk departement, maar ik zie dat hij die baronieën van erfgoed tracht in toom te houden. Erfgoed, Natuur en Bos, dat zijn baronieën die denken dat ze boven de wet staan. Een hele uitdaging, maar eigenlijk nog te vroeg om daar nu al een oordeel over te vellen.”

Zuhal heeft daarvoor genoeg ‘ballen’… Ik zeg soms dat ze de enige man is bij de N-VA (lacht).”

“In wat voor situatie bevindt Zuhal Demir zich als Vlaams minister van Omgeving en Energie? In de federale regering zit je met de Taliban van de Groenen. Begin er maar aan hé. Er moeten nog vergunningen komen voor gascentrales, die 43 keer meer CO2 uitstoten dan kerncentrales. En we moeten dan nog gaan naar 9 miljard euro subsidies, waarvan Europa al gezegd heeft dat dat niet mag.”

“Volgend jaar komen de Groenen met allerhande pestbelastingen, daar ben ik 100 procent zeker van. Straks moeten we allemaal rijden met zo’n bakfiets. Dan zullen er moeten keuzes gemaakt worden en kan de N-VA opnieuw groot worden. Zuhal heeft daarvoor genoeg ‘ballen’… Ik zeg soms dat ze de enige man is bij de N-VA (lacht).”

Dit interview verscheen eerder in ‘t Pallieterke van 15 oktober.
Neem nu een online-abonnement op het vernieuwde Pallieterke.
Slechts 9 euro per maand. Kan op elk moment stopgezet worden.