Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) bestelde voor 4,27 miljoen euro van het covid-geneesmiddel remdesivir. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is het medicijn echter volstrekt nutteloos.

Op 15 oktober oordeelde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat het antiviraal middel remdesivir volgens haar geen betekenisvol effect heeft. Het zou patiënten geen grotere overlevingskansen geven. Evenmin zouden ze er sneller het ziekenhuis door kunnen verlaten. 

België negeerde deze aanbeveling en bestelde op 29 oktober 4,27 miljoen euro van het medicijn bij fabrikant Gilead, goed voor de behandeling van 2.000 patiënten. Intussen werd het gebruik van remdesivir volledig afgeraden door de WHO.

“Het advies van de WHO was ons bekend. Maar het was gebaseerd op tussentijdse resultaten. Met onze bestelling kozen we voor zekerheid. Want er is een andere, Amerikaanse studie die wel positieve effecten aangeeft”, reageert minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a). 

1 REACTIE