Vlaams Belang Kamerlid Reccino Van Lommel dringt aan op een heronderhandeling met Engie. Volgens de partij is een “levensduurverlenging levensnoodzakelijk”. Het Kamerlid reageert verontrust na de berichtgeving rond Engie. Die kondigde gisteren aan definitief een kernuitstap vanaf 2025 voor te bereiden. “Men heeft Engie geen andere keuze gelaten, maar dit gaat ons en vooral de burger handenvol geld kosten: dure import en torenhoge facturen. Minstens 10.000 mensen verliezen nog eens hun baan. Paars-groen boekt haar eerste grote resultaat.”

Electrabel besliste deze week alle investeringen in een eventuele levensduurverlenging van kerncentrales te schrappen. De exploitant van de Belgische kerncentrales zal maximaal inzetten op en investeren in de ontmanteling van de centrales.

Dat is door de CEO gecommuniceerd aan het personeel en schrijft Trends. Vlaams Belang verwijt de regering “de onduidelijke situatie zodanig te hebben gerekt” dat Engie geen andere keuze meer had. Men heeft de exploitant moegestreden”, klinkt het bij Van Lommel.

“Een levensduurverlenging organiseer je natuurlijk niet op 1, 2, 3. Engie kiest eieren voor haar geld en zal nu maximaal inzetten op  – voor Engie rendabele – gascentrales. Het plan B van energieminister Tinne Van der Straeten (Groen) – dat kernenergie nog zou kunnen na 2025 wanneer haar geplande energietransitie mislukt – valt dus in het water. We stevenen nu af op energietekorten, black-outs en torenhoge facturen. Minstens 10.000 werknemers komen eveneens op straat – en naar waar kunnen ze heen met hun expertise opgebouwd in de kernsector?“ 

Vlaams Belang dringt aan op spoedige gesprekken met Engie rond verlenging: “Heronderhandel vooraleer het echt te laat is”

Reccino van Lommel ziet in het “afgelopen getalm en de slechte politieke communicatie” een bewuste strategie” van minister Tinne Van der Straeten om door trage besluitvorming ENGIE aan te sporen zelf de handdoek in de ring te gooien.

“De dogmatische tegenstanders – Groen, maar ook Open Vld – van kernenergie binnen en buiten de regeringen wisten immers dat ze het niet moesten drijven tot een definitieve beslissing, maar dat ze ook met getalm een beslissing – een kernuitstap – bij Engie zouden forceren.”

Volgens de partij zal de uitstap de burgers “zuur opbreken”. Vandaar wil men onmiddellijk met Engie in gesprek gaan. “De exploitant moet de opdracht krijgen om een levensduurverlenging voor 2025 voor te bereiden, met bijhorende garanties. Als Van der Straeten haar projecties alsnog slagen, kan in 2025 de verlenging worden geannuleerd en Engie gecompenseerd.”

Maar dat het plan van de Groene energieminister gerealiseerd raakt acht de partij onmogelijk: “Niet alleen is geen enkele groene energieverwachting van Belgische ministers ooit al uitgekomen – kernenergie is volgens ons en de experts cruciaal in een energievoorziening met minder koolstofuitstoot.

De voorbije weken haalde ook N-VA een aantal keren bijzonder scherp uit naar de Groene energieminister. Zo meent ook Kamerlid Bert Wollants dat er geen bevoorradingszekerheid is na 2025 als men nu beslist tot een sluiting.